Всеукраїнську асоціацію сільських та селищних рад реформували: нова назва, новий формат

30 Листопада 2019, 09:58

Фото ДПСУ

Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад стала Всеукраїнською асоціацією громад. Таке рішення було ухвалене 28 листопада уповноваженими представниками Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад на загальних зборах асоціації, які ухвалили нову редакцію статуту. Про це повідомляє IPC-Генічеськ  з посиланням на інформацію ВАГ.

“Всеукраїнська асоціація громад – це нова назва, новий формат і новий зміст Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, яка була заснована більш як вісьмома тисячами ОМС ще у 2009 році. Реформуючись, Асоціація розширила своє поле членства, запросивши до асоціювання усі громади з центрами у малих містах, селищах та селах, оскільки їх інтереси та
проблеми практично однакові.”, – зазначається у зверненні асоціації від 28 листопада.

Тепер Асоціація називається Всеукраїнською асоціацією громад, а її членами можуть ставати (чи залишатися) всі територіальні громади – незалежно від того, село, селище чи мале місто є їхнім центром.

У зверненні також наголошується, що Асоціація прагне забезпечити максимально можливе врахування державою інтересів кожного села, селища, містечка у ході децентралізаційної реформи, маючи на меті утворення насправді спроможних громад і створення умов для їх сталого розвитку на благо людей, що живуть у громадах.

Процес реформування Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад розпочався у серпні 2019 року.

Всеукраїнська асоціація громад – найчисельніша загальнонаціональна асоціація органів місцевого самоврядування. Нині Асоціація об’єднує понад 80% сільських та селищних рад, що представляють понад 10 млн. громадян – абсолютну більшість сільського населення України. Членами Асоціації за правонаступництвом є всі місцеві ради об’єднаних територіальних громад, до складу яких увійшли громади-члени Асоціації. Асоціація має свої регіональні відділення у всіх регіонах.

Як повідомлялося, станом на 10 листопада в Україні створено 1002 об’єднані територіальні громади.

В Україні триває децентралізація. Завдяки реформі органи місцевого самоврядування отримують більше повноважень, додаткове державне фінансування, а також можливості міжнародної допомоги.