У Нацполіції розслідують, кому належать плити біля КПВВ «Чонгар» (відео)

14 Листопада 2019, 17:43

Правоохоронці встановлюють, кому насправді належать залізобетонні плити біля КПВВ «Чонгар» на адмінкордоні з окупованим Кримом. Про це IPC-Генічеськ повідомив заступник начальника відділу комунікації Головного управління Нацполіції у Херсонській області Віталій Байдаров.

У Нацполіції уточнили, що за повідомленням Чонгарської сільської голови Галини Коваль, стосовно спроби вивозу плит, нещодавно вчиненої в присутності адвоката біглого до Криму екс-очільника Генічеської РДА Сейтумера Німетуллаєва Михайла Величка, було відкрите кримінальне провадження за статтею про самоправство. До рішення суду транспортні засоби з декількома плитами перевезли на «штрафмайданчик» біля посту «Азов».

У Генічеському районному суді повідомили, що судове засідання з розгляду справи призначене на 14 листопада.

Наразі і Чонгарська сільська рада, і представник Сейтумера Німетуллаєва заявили про право власності на залізобетонні плити, які раніше складали дорожнє покриття біля готелю «Чонгар», що у 2014 році стало територією КПВВ «Чонгар».

«Адвокат Сейтумера Німетуллаєва Михайло Величко намагався вивезти аеродромні плити, які в 96-му році Німетуллаєв вкрав у держави. Він був підрядником, і йому дали ці плити для будівництва доріг. Я вважаю, було скоєно злочин, оскільки ці плити не належать самому Німетуллаєву. Ми вважаємо, що це майно держави і надалі, можливо, буде майном громади Чонгара», – розповіла IPC-Генічеськ заступниця голови громадського формування «Аскер» Евеліна Аріфова.

Раніше на сторінці громадянської блокади Криму були викладені відео з інциденту на Чонгарі.

https://www.facebook.com/434889093378005/videos/1189830921202523/

Нагадаємо, у серпні 2019 року правоохоронні органи АРК повідомили про підозру у причетності до фінансування так званої «Самооборони Криму» екс-голові Генічеської РДА Сейтумеру Німетуллаєву, який переховується в окупованому Криму. Німетуллаєв вже підозрюється в організації відправки до Києва загонів «тітушок» під час Майдану, у зловживанні службовим становищем і посяганні на територіальну цілісність України.

  • У жовтні 2014 року Німеттулаев був оголошений в розшук правоохоронцями за підозрою в організації відправки до Києва загонів «тітушок» під час Майдану, а також у зловживанні службовим становищем.
  • У березні 2016 року прокуратура Херсонської області повідомила про другу підозру екс-главі Генічеської РДА – в скоєнні злочину, передбаченого ст.110 КК України (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України). Слідчими органами було встановлено, що в серпні 2014 року Сейтумер Німеттулаєв, перебуваючи на території тимчасово окупованого Криму, закликав людей «до вчинення умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також поширював відповідні матеріали».
  • Зараз Німеттулаев живе в Криму і очолює громадську організацію «Кирим Бірліги», яка співпрацює з окупаційною «владою».
  • Кримінальне провадженні стосовно Німетуллаєва розглядається в Подільському районному суді Києва.
  • У 2017 році розслідування Центру журналістських розслідувань встановило, що бізнес Німетуллаєва майже не постраждав після його втечі до Криму. Він до цих пір отримує доходи від підприємств на Херсонщині і навіть в Києві. У володінні його сім’ї тисячі гектарів орної землі, бази відпочинку, автомобільний бізнес. Детальніше про це читайте в матеріалі VIP-диверсант.