Таміла Ташева: Облаштування КПВВ важливе для деокупації Криму

15 Листопада 2019, 19:47

На думку заступниці постійного представника України в Криму Таміли Ташевої, облаштування КПВВ на адмінкордоні з анексованим півостровом важливе для деокупації Криму.
“Це не визнання окупації, це – турбота про людей!”, – наголосила вона у коментарі журналістам під час відкриття нової режимної зони контрольного пункту в’їзду-виїзду “Чонгар” 15 листопада, повідомляє IPC-Генічеськ.

«Ми завжди говорили про те, що деокупація – це теж про турботу про людей, які живуть на окупованій території, ми їм максимально маємо допомагати в тому, щоб вони пам’ятали, що держава Україна про них турбується. Тому правозахисні організації, окремі органи влади постійно наголошували на тому, що сервіси на адмінмежі мають бути. І режимна зона має бути облаштована так, щоб і працівники державної прикордонної служби, фіскальної служби, теж відчували себе захищенними», – зазначила заступниця постпреда.

Вона акцентувала, що облаштування контрольних пунктів не можна розцінювати як визнання окупації Криму.

«Це тимчасові споруди, і вони таким чином тільки і розглядаються. Це не питання визнання окупації Криму, це в першу чергу турбота щодо людей, які живуть на окупованих територіях», – додала Таміла Ташева.

Як повідомлялося, режимні зони тимчасових контрольних пунктів «Чонгар» та «Каланчак» на адмінкордоні з Кримом відкрили після реконструкції, як і планувалося, 15 листопада.

Режимні зони об’єктів включають у себе адміністративно-службові будівлі, які поділено на три зони приміщень — для ДПСУ, ДФС та СБУ, будівлі поглибленого огляду транспортних засобів, приміщення КПП, паспортного та митного контролів тощо. При цьому будівництво сервісних зон біля КПВВ і досі триває.

Нагадаємо:

13 липня новий голова Херсонської облдержадміністрації Юрій Гусєв пообіцяв президенту Володимиру Зеленському, який десантувався на адмінмежі з окупованим Кримом, побудувати режимні зони на КПВВ «Чонгар» та «Каланчак» до 15 листопада – до дня свого народження. А повністю завершити роботи до 20 грудня.

Детально – в матеріалі Центру журналістських розслідувань Багатостраждальні КПВВ: тендерна історія.