«Рік без Каті»: херсонці вийшли на акцію пам’яті Катерини Гандзюк

04 Листопада 2019, 21:26

В роковини смерті Катерини Гандзюк на головній площі Херсона зібралось більше сотні її друзів та просто небайдужих городян, що прийшли вшанувати пам’ять загиблої активістки. Саме 4 листопада 2018 року Катерина померла в одній з київських лікарень, так й не зумівши оговтатись після нападу. 96 днів після замаху на неї вона боролась за життя. Дівчину облили сірчаною кислотою в дворі її будинку, що й стало причиною її передчасної смерті.

«Катя стала символом боротьби всіх активістів всього громадянського суспільства України за їх права.  Вона своїм життям і своєю смертю зуміла запалити мільйони сердець. Підняти людей на боротьбу і змусити їх повірити, що ми таки зможемо щось змінити”, – розповіла зібранню Інна Зелена, близька подруга Катерини.

На думку друзів Гандзюк, справжніх вбивць активістки ще не покарано. За ґратами безпосередні виконавці замаху, та організатори та замовники залишаються на свободі, деякі, крім того, на високих посадах в області, впевнені активісти.

“Є люди, які просто слідкують за цією справою, вони будуть говорити, писати, реагувати, аж доти, поки не настане справедливість, доки всі замовники та причетні не сядуть за ґрати”, – заявив журналіст та друг загиблої Іван Антипенко.

Після офіційної частини на площі відбулась прем’єра документального фільму про Катерину. За словами організаторів акції, подібні пам’ятні дійства сьогодні відбуваються на території всієї України, а також в Канаді, США, Європі та загалом у кількох десятках країн світу.

Нагадаємо,

  • 31 липня 2018 року на керуючу справами виконавчого комітету Херсонської міськради Катерину Гандзюк напали біля під’їзду її будинку. Її облили концентрованою сірчаною кислотою, у результаті жінку було госпіталізовано з хімічним опіком.
  • 4 листопада Гандзюк померла в київській лікарні, де вона лікувалася після нападу. Після цього слідчі змінили кваліфікацію нападу на неї на завершений злочин – по п.4, 6, 11 і 12 ч. 2 ст. 115 ККУ (умисне вбивство, вчинене групою осіб, з корисливих мотивів, з особливою жорстокістю, за замовленням).
  • П’ятеро нападників на херсонську активістку Катерину Гандздюк, включаючи організатора і виконавців, пішли на угоду зі слідством і визнали себе винними.
  • Покровський районний суд Дніпропетровської області затвердив угоди зі слідством п’ятьох фігурантів справи вбивства радниці міського голови Херсона Катерини Гандзюк — Сергія Торбіна, Микити Грабчука, Віктора Горбунова, В’ячеслава Вишневського, Володимира Васяновича.
  • Організатора нападу Сергія Торбіна засудили до 6,5 років ув’язнення. Микита Грабчук, який виливав кислоту, отримав 6 років. Вячеслав Вишневський, той, хто віддав сигнал обливати та Володимир Васянович, той, хто привіз виконавців на місце нападу, отримали по 4 роки. Віктор Горбунов, який купив кислоту – 3 роки.
  • Ігор Павловський на свободі, справу проти нього передали до суду. Олексій Левін, якого вважають замовником, втік з України.