Плохушко запропонував Гусєву почути думку людей на Арабатці щодо створення ОТГ (відео)

26 Листопада 2019, 18:11

Щасливцевський сільський голова Віктор Плохушко запропонував представникам обласної держадміністрації приїхати на Арабатську стрілку та почути думку людей щодо створення окремої ОТГ. Про це він висловився під час пресконференції медіа-центру IPC-Генічеськ 26 листопада.

“Я би запропонував приїхати, поспілкуватися з місцевими мешканцями перед тим, як робити висновок щодо розвитку наших територій”, – зазначив Віктор Плохушко.

Як повідомляє сайт IPC-Генічеськ, на запитання, хто та що заважає створенню ОТГ на Арабатці, сільський голова відповів так:

“При негативному висновку, то це питання до губернатора. На районному та обласному рівні є позиції, що буде легше керувати об’єднаною громадою Генічеського району в разі, якщо Арабатська стрілка залишиться у межах цієї громади. Але буде більш ефективно, коли ми будемо існувати окремо”, – переконаний він.

Як повідомлялося, 20 листопада до Херсонської державної обласної адміністрації вже вдруге був поданий пакет документів щодо добровільного об’єднання громад сіл Щасливцеве, Генічеська Гірка та Приозерне з громадою села Стрілкове в Стрілківську сільську об’єднану територіальну громаду.

Згідно законодавства, у 10-ти денний термін Херсонська ОДА має надати висновок щодо відповідності цього проекту Конституції та законам України.

Наразі в Генічеському районі, до якого належить Арабатська стрілка,  досі не створено жодної ОТГ.

Щасливцевська сільська рада ще декілька років тому ініціювала добровільне об’єднання з громадою села Стрілкове. Однак висновок від ХОДА так і не отримали.

У вересні цього року голова Щасливцевської сільської ради Віктор Плохушко проінформував IPC-Генічеськ, що депутати сільради знов ухвалили рішення про утворення із Стрілківською громадою об’єднаної територіальної громади з центром у селі Стрілкове.

15 листопада на позачерговій сесії Херсонської обласної ради депутати проголосували за перспективний план формування територій громад Херсонської області. Згідно перспективного плану всі громади Генічеського району планують об’єднати в одну ОТГ.

“Він є лише планом, він не є обов’язковим документом, тому якщо окремі громади будуть приймати рішення про об’єднання в іншому форматі, ми будемо розглядати кожен окремий варіант окремо”, – повідомив голова Херсонської обласної державної адміністрації Юрій Гусєв на брифінгу 18 листопада.

“Ми спиратимемось на думку людей”, – так Юрій Гусєв у листопаді цього року прокоментував сайту IPC-Херсон ситуацію зі створенням ОТГ у Генічеському районі, де сільські та селищні ради раніше виступили проти формули «Один район – одна громада».

Станом на 10 листопада в Україні створено 1002 об’єднані територіальні громади.

В Україні триває децентралізація. Завдяки реформі органи місцевого самоврядування отримують більше повноважень, додаткове державне фінансування, а також можливості міжнародної допомоги.