На Арабатці може з’явитися окрема ОТГ

20 Листопада 2019, 23:50

У Генічеському районі Херсонщини знову заявили про намір створити об’єднану територіальну громаду на Арабатській стрілці, повідомляє IPC-Генічеськ з посиланням на інформацію Щасливцевської сільської ради.

За повідомленням сільради, 20 листопада до Херсонської державної обласної адміністрації вже вдруге був поданий пакет документів щодо добровільного об’єднання громад сіл Щасливцеве, Генічеська Гірка та Приозерне з громадою села Стрілкове в Стрілківську сільську об’єднану територіальну громаду.

“Ще раз зазначаємо, що такий проект подається вже вдруге на розгляд Херсонської ОДА, та впевнені, що цього разу ми отримаємо позитивний висновок і зможемо без перешкод об’єднатися в Стрілківську ОТГ, тим самим отримаємо можливість зберігати бюджетні кошти та вкладати їх у розвиток туризму та бальнеологічного курорту, підвищимо туристичний імідж та економіку всього краю”, – зазначили в Щасливцевській сільській раді.

Згідно законодавства, у 10-ти денний термін Херсонська ОДА має надати висновок щодо відповідності цього проекту Конституції та законам України.

Як повідомлялося, в Генічеському районі досі не створено жодної ОТГ.

Щасливцевська сільська рада ще декілька років тому ініціювала добровільне об’єднання з громадою села Стрілкове. Однак висновок від ХОДА так і не отримали.

У вересні цього року голова Щасливцевської сільської ради Віктор Плохушко проінформував IPC-Генічеськ, що депутати сільради знов ухвалили рішення про утворення із Стрілківською громадою об’єднаної територіальної громади з центром у селі Стрілкове.

15 листопада на позачерговій сесії Херсонської обласної ради депутати проголосували за перспективний план формування територій громад Херсонської області. Згідно перспективного плану всі громади Генічеського району планують об’єднати в одну ОТГ.

“Він є лише планом, він не є обов’язковим документом, тому якщо окремі громади будуть приймати рішення про об’єднання в іншому форматі, ми будемо розглядати кожен окремий варіант окремо”, – повідомив голова Херсонської обласної державної адміністрації Юрій Гусєв на брифінгу 18 листопада.

Станом на 10 листопада в Україні створено 1002 об’єднані територіальні громади.

В Україні триває децентралізація. Завдяки реформі органи місцевого самоврядування отримують більше повноважень, додаткове державне фінансування, а також можливості міжнародної допомоги.