Бюджет села Стрілкове втратив 400 тисяч гривень через клініку Козявкіна

19 Листопада 2019, 13:13

Фото IPC-Херсон

У Генічеському районі бюджет села Стрілкове, що на Арабатській стрілці, недоотримав 400 тисяч гривень орендної плати за ділянку, яку орендує ТОВ «Міжнародна клініка відновного лікування» на Арабатській стрілці. Про це свідчать результати комплексного аудиту використання земель державної та комунальної власності на території Херсонської області, викладених у розпорядженні №774 від 13 листопада голови Херсонської обласної держадміністрації Юрія Гусєва, повідомляє IPC-Генічеськ.

“У Генічеському районі з 2012 року не вносилися зміни щодо розміру нормативної грошової оцінки та орендної плати за ділянку площею 328 га, орендарем якої є товариство з обмеженою відповідальністю «Міжнародна клініка відновного лікування» (втрати – не менше 400 тис.грн)”, – зазначається у документі.

Стрілківській сільський голова Олександр Пономарьов коментарі для IPC-Генічеськ пояснив, що договір про оренду із клінікою укладала Херсонська обласна державна адміністрація, оскільки ці 328 га знаходилися за межами населеного пункту. Тепер ці землі завдяки розширенню меж села підпорядковуються Стрілківській сільській раді.

“Вони (обласна адміністрація, – ред.) поставили мінімальну ставку та за цією ставкою орендну плату, яка надходила до нас у бюджет. Цього року ми провели нормативно-грошову оцінку та підписали додаткову угоду. Тепер він (Козявкін, – ред.) має платити як мінімум 3%, а не 0,5%, як було у попередніх документах. Ми це питання налагодимо з першого січня 2020 року. А все те, що було раніше зроблено, було зроблено без нашої участі та погодження”, – наголосив Олександр Пономарьов.

Він підтвердив, що саме на цих 328 га було запроектовано створення багатофункціонального реабілітаційного центру «InterMedicalEcoCity».

Крім того, за результатами аудиту в області були виявлені й інші випадки наявності договорів оренди, укладених вже понад 8-10 років, до яких не вносилися зміни щодо нормативної грошової оцінки та розміру орендної плати.

Аналогічна ситуація за договором оренди 2007 року на земельну ділянку площею 6 га по Генічеській міській раді (орендар – товариство з обмеженою  відповідальністю «Союз-капітал», втрати – близько 200 тис.грн).

Проблемним визначили також договір оренди, укладений із товариством з обмеженою відповідальністю «Сивашенергопром» на оренду земель площею 1307 га у Чаплинському районі: не розмежовано площу та нормативну грошову оцінку по кожній з чотирьох місцевих рад, на територіях яких розташовані землі. Це унеможливлює визначення реальної до сплати суми орендної плати.

Як повідомлялося, аудит використання земель державної та комунальної власності на території Херсонської області також виявив райони Херсонщини, де зафіксовано найбільше порушень та площ незаконно використаних земель.

Згідно даних  Єдиного державного реєстру розмір статутного капіталу ТОВ «Міжнародна клініка відновного лікування» складає 22329000.00 гривень. Серед засновників та бенефеціарів – професор Володимир Козявкін.

Нагадаємо, Юрій Гусєв обіймає посаду голови ХОДА з липня цього року.

Будівництво клініки відновлювального лікування професора Козявкіна на Арабатській стрілці ведеться вже більше 10 років. У так і непроголосованому законопроекті «Про розвиток лікувально-реабілітаційної медицини на основі системи інтенсивної нейрофізіологічної реабілітації за методом Козявкіна» передбачалися податкові пільги для клініки і виділення додаткових коштів з держбюджету для розбудови інфраструктури території, на якій вона розташовується. У разі ухвалення цього законопроекту держава протягом 10 років повинна була забезпечувати підтримку реалізації проекту “Створення клініки відновного лікування «Міжнародний реабілітаційний центр В. І. Козявкіна»”.