Кримська справа ПриватБанку-2 та епопея з децентралізацією на Херсонщині

28 Листопада 2019, 22:53

світлина: investigator.org.ua

У цьому випуску програми «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська) від 26 листопада 2019 року:

ЦЖР продовжує розслідування «Кримська справа ПриватБанку», у першій частині якого був вперше опублікований «Договор перевода долга» , підписаний ПриватБанком та пов`язаною з ним фінансовою компанією «Фінілон», яка мала повернути кошти кримським вкладникам Банку.

ЦЖР оприлюднив лист в.о. голови правління ПриватБанку Олександра Шлапака до прем’єр-міністра Володимира Гройсмана від лютого 2017 року. З нього стала відома сума, яку ПриватБанк перевів на рахунок фінансової компанії «Фінілон» для виплат кримським вкладникам – понад 8,215 млрд грн. ПриватБанк також продав «Фінілону» свій кредитний портфель за 7,939 млрд грн та нерухомість в окупованому Криму за 213,5 млн грн. За результатом проведення цих операцій, на рахунку ФК «Фінілон» лишилось близько 62 млн. грн. Загальна сума цих коштів від проданих активів якраз і складає 8,2 млрд грн, які «Фінілон» повинен був за договором переведення боргу віддати кримським вкладникам. Але не віддав. Чи означає це, що за рахунок коштів вкладників ПриватБанк погасив свої збитки у Криму?

Пояснює Олександр Паращій, керівник аналітичного департаменту інвестиційної компанії Concorde Capital, який розглянув ситуацію з двох позицій – колишнього менеджменту ПриватБанку і держави, яка у 2016 році отримала проблему кримських вкладників націоналізованого банку. Сюжет Микити Панасенка.

ЦЖР знайшов і публікує рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (Нацкомфінпослуг), куди у березні 2017 року Кабмін Гройсмана переслав лист глави правління Приватбанку Шлапака, в якому, серед іншого стверджується, що «Фінілон» не виконує свої зобов’язання за договором з Приватбанком про повернення кримських вкладів.

Нацкомфінпослуг знайшла велику кількість порушень законодавства у діяльності компанії:
– уставний капітал у ФК менше встановленого мінімуму у 5 млн грн;
– компанія, якій ПриватБанк передав зобов’язання з виплати коштів кредиторам-кримчанам, за даними Нацкомфінпослуг, не отримувала відповідної ліцензії;
– надані звітні дані містять недостовірну інформацію і не всі запитувані Нацкомфінпослуг документи були надані.
Тож провадження у цій справі, розпочате актом про порушення, комісія зупинила – до отримання додаткових матеріалів від «Фінілона».

На цьому влітку 2017 року доступна історія про реагування Нацкомфінпослуг на численні порушення і невиконання зобов’язань за договором переведення боргу і обірвалась. Міністерство фінансів та уряд, в особі яких держава володіє ПриватБанком, теж ніяких претензій до компанії, якій перекинули більше 15 мільярдів на виплати кримським вкладникам, наразі не висловлює.

Сюжет херсонського кореспондента Центру журналістських розслідувань Петра Коберника про драматичні події у селах Херсонщини, які до кінця року мають таки завершити процес децентралізації і пристати до якоїсь уже створеної об’єднаної громади.