Досвід Каланчацької ОТГ визначили серед успішних практик українських громад

11 Листопада 2019, 09:03

Досвід Каланчацької ОТГ визначили серед успішних практик запровадження сучасних моделей місцевого економічного розвитку. Відповідний посібник був виданий Асоціацією міст України в рамках проекту “Розробка курсу на зміцнення місцевого самоворядування в Україні” (ПУЛЬС), повідомляє IPC-Генічеськ.

У посібнику “Моделі місцевого економічного розвитку. Успішні практики” викладені кейси 12 українських ОТГ, в яких моделі місцевого економічного розвитку демонструють успішні результати якісної роботи органів місцевого самоврядування у частині ефективного використання потенціалу економічного розвитку територіальних громад.

“Каланчацька ОТГ від початку створення не мала високих показників розвитку і об’єднання скоріше було способом підштовхнути економічний розвиток території, забезпечити раціональне використання ресурсів, які належать громаді”, – йдеться у посібнику.

Як зазначають дослідники, “скорочення сполучення з Автономною республікою Крим спричинило значні економічні втрати для громади…, викликом стало і припинення торгових відносин із АРК Крим. Виникла потреба радикальних змін в структурі місцевої економіки”.

Разом з тим у Каланчацькій ОТГ розробили монокомпонентну динамічну комплексну модель кластерного типу, яка ґрунтується на розвитку «зеленої» економіки на основі захисту довкілля, впровадження відновлюваних джерел енергії, системи енергоменеджменту, створення умов для надання якісних послуг населенню через розвиток малого підприємництва, розширення
спектру соціальних та адміністративних послуг, розвиток зеленого туризму.

Дослідники АМУ визначили дії місцевої влади, направлені на реалізацію конкурентних переваг громади. Зокрема, залучення інвестицій у сфері розвитку відновлюваних джерел енергії, заощадження бюджетних коштів завдяки енергоменеджменту, розвиток сучасних комунальних служб, створення умов для підприємництва, надання соціальних послуг тощо.

Виокремили також і унікальний досвід відновлення степової річки Каланчак та створення умов для розвитку зеленого туризму в степовій та приморській частині громади.

Нагадаємо, Каланчацька ОТГ розташована на півдні Херсонської області та безпосередньо межує з Автономною Республікою Крим.