Чонгар. Контрольний готель

14 Листопада 2019, 18:48

Фото: investigator.org.ua

На будівлі, розташовані біля контрольно пункту в’їзду-виїзду «Чонгар» на адмінкордоні з окупованим Кримом претендує людина, яка вірно служить Росії, – ексголова Генічеської РДА Сейтумер Німетуллаєв, оголошений у розшук СБУ. Його справа за сепаратизм уже три роки припадає пилом у київському суді, в ній навіть не відбулось підготовче засідання. Сам він переховується від слідства у Криму, але його бізнес на прикордонній території Херсонщини продовжує приносити прибутки.

Фото: investigator.org.ua

2 жовтня на КПВВ «Чонгар» на адмінмежі з Кримом між адвокатом Німетуллаєва Михайлом Величко та міністром інфраструктури України Владиславом Криклієм сталася жвава суперечка. Вона стосувалася мотелю, що 10 років тому самовільно виріс неподалік посту ДАІ поруч із торговельним рядом, що був тоді рибним хабом на шляху до Криму, а після окупації потрапив у режимну зону контрольного пункту.

Німетуллаєв вісім років очолював Генічеський район. У травні 2014 року він відкрито підтримав захоплення Криму Росією, куди й перебрався, а зберігати бізнес-активи на Херсонщині доручив дружині – Надіє. У Криму Німетуллаєв створив організацію «Къырым Бирлигы», що об’єднала пропутінських кримських татар, та веде пропагандистську роботу з земляками із Херсонщини.

Німетуллаєви побудували мотельно-торговельний комплекс «Чонгар» на межі з Кримом у 2009 році без виділення землі. Право власності на самовільно зведені будівлі Надіє Німетуллаєва зареєструвала на підставі рішення Генічеського районного суду. Але у 2010 році в апеляції за позовом Генічеської прокуратури це рішення скасували. Отже, підстава для реєстрації Надіє як власниці готелю також зникла.

Після того, як президент Віктор Янукович призначив Сейтумера Німетуллаєва головою Генічеської райдержадміністрації, його дружина отримала новий дозвіл на реєстрацію самовільно збудованого торговельно-мотельного комплексу та визнання права власності на нього. Такі рішення надала їй Чонгарська сільська рада у 2012 році.

Саме навколо цих рішень протягом останніх років і тягнулись судові процеси, оскільки готель виявився прямо на межі з окупованим Кримом. З перших днів російського вторгнення з дозволу Німетуллаєва в ньому розмістилися російські військові та козаки, які разом із севастопольським «Беркутом» блокували в’їзд до Криму. Надалі окупанти відійшли за адмінмежу на територію півострову і готель опинився у зоні українського КПВВ «Чонгар». У ньому збиралися розселити прикордонників.

У 2015 році Генічеська прокуратура подала цивільний позов про скасування права власності Надіє Німетуллаєвої на готельний комплекс, бо він був зведений на державній земельній ділянці самовільно. У лютому 2017 року Генічеський районний суд визнав незаконною реєстрацію самовільно збудованих споруд, а право власності на них Надіє Німетуллаєвої анулювали.

Прокуратура, в інтересах місцевих органів влади, просила суд передати готельний комплекс у власність Херсонської облдержадміністрації. Але цю позовну вимогу суд не задовольнив. Чонгарська сільська рада намагалася визнати готель безхазяйним майном і отримати право ним розпоряджатися, однак поки що не оформила документи належним чином.

Сюжет Микити Панасенка, Центр журналістських розслідувань: