У науково-експертному управлінні не підтримали зміни до Закону про добровільне об’єднання

08 Жовтня 2019, 23:18

У Головному науково-експертному управлінні аппарату Верховної Ради України вважають необґрунтовним внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», запропонованих урядовим законопроектом №2189 від 30.09.2019 (щодо спрощення процедури затвердження перспективних планів формування територій громад Автономної Республіки Крим, областей). Про це йдеться у висновку управління в картці законопроекту на сайті Верховної Ради України, повідомляє IPC-Генічеськ.

“Таке законодавче рішення буде, по суті, зворотнім кроком від децентралізації влади”, – зазначається у висновку щодо виключення із Закону вимоги схвалення перспективних планів обласними радами, поклавши здійснення процедури розгляду та схвалення перспективних планів лише на органи виконавчої влади.

“Головне управління обстоювало і продовжує обстоювати позицію, відповідно до якої впроваджена в даному Законі модель публічного управління на місцях має численні теоретичні та практичні вади. Насамперед, концепція об’єднання територіальних громад, що реалізована в цьому Законі, не враховує, на наш погляд, цілої низки встановлених Конституцією України засад адміністративно-територіального устрою та здійснення місцевого самоврядування в Україні”, – йдеться у висновку.

В управлінні наголосили на доцільності повернути цей законопроект після першого читання на доопрацювання.

“З огляду на це Головне управління, як і раніше, вважає, що замість численних намагань якось подолати проблеми у правозастосуванні шляхом внесення змін до вказаного Закону нагальним завданням законодавця є комплексний перегляд законодавчого регулювання цієї сфери відносин, зокрема, приведення його у відповідність до норм Конституції України”, – резюмується у висновку.

Згідно тексту законопроекту, об’єднані громади створюватимуться “відповідно до перспективного плану”, який, як і тепер, розроблятиметься обласною державною адміністрацією і затверджуватиметься Кабінетом міністрів. Але процедура більше не передбачатиме етапу схвалення перспективних планів обласними радами.

В пояснювальній записці до нового урядового законопроекту йдеться, що практика реалізації Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» виявила ряд недоліків, які перешкоджають формуванню спроможних громад.

“Обласні ради не завжди вчасно та раціонально приймають рішення про схвалення перспективних планів формування територій громад областей, часто політизуючи цей процес… Також через ігнорування критеріїв формування спроможних громад обласні ради схвалюють перспективні плани, які передбачають можливості утворення об’єднаних громад, що нездатні надавати жителям якісні й доступні публічні та інші послуги”, – зазначається у пояснювальній записці.

Нагадаємо, Головне науково-експертне управління апарату Верховної Ради України проводить експертизу всіх законопроектів, внесених до ВРУ.

Наразі в Україні відбувається реформа децентралізації. Станом на кінець вересня створена 951 об’єднана територіальна громада.

30 вересня був зареєстрований законопроект від Кабінету міністрів України про внесення змін до Закону України “Про добровільне об’єднання територіальних громад” (щодо спрощення процедури затвердження перспективних планів формування територій громад Автономної Республіки Крим, областей).