Стартував новий онлайн-курс про децентралізацію

31 Жовтня 2019, 13:07

31 жовтня розпочався безкоштовний онлайн-курс «Децентралізація: від патерналізму до відповідального розвитку», повідомляє IPC-Генічеськ.

За інформацією організаторів, новий курс є логічним продовженням спільної роботи з Українським кризовим медіацентром у рамках програми USAID DOBRE та платформою масових відкритих онлайн-курсів курсів Prometheus, започаткованої ще два роки тому.

Мета – дати в дуже концентрованому вигляді базові знання про суть реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, нові можливості для розвитку територій, які відкриває реформа, показати практику застосування цих можливостей, сформувати навички для їхнього використання.

Курс розраховано на депутатів місцевих рад, працівників органів місцевого самоврядування, місцевих активістів, політично активних громадян,які планують на наступних виборах балотуватись у депутати місцевих рад, студентів, котрі хочуть працювати в органах місцевого самоврядування.

Нагадаємо:

В Україні відбувається децентралізація – передача повноважень та фінансів від державної влади якнайближче до людей – органам місцевого самоврядування.

Згідно даних моніторингу процесу децентралізації  та реформування місцевого самоврядування Мінрегіону, станом на 10 жовтня в Україні сформовано 975 об’єднаних територіальних громад (ОТГ). З них 93 ОТГ очікують рішення Центрвиборчкому про призначення на їх території перших місцевих виборів. 37 ОТГ утворилися з центрами у містах обласного значення. До них приєдналося 108 довколишніх сільських і селищних рад. Ще сім міст обласного значення розпочали процедуру приєднання сусідніх громад.

Зменшилася кількість районів, де не створено жодної ОТГ. Зараз їх налічується 81. Найбільше пасивних районів в розрізі формування спроможних громад налічується в Харківській області – 12 районів, Одеській області – 10 районів, у Київській та Кіровоградській областях – по 9 районів, Вінницькій, Херсонській, Донецькій областях – по 6 районів, у Закарпатській області – 5 районів, у Львівській області – 4 райони.