На кордоні з РФ треба повернути практику створення козацьких поселень – історик

01 Жовтня 2019, 15:30

Фото IPC

Після деокупації Криму та території Луганської та Донецької областей на кордоні мають з’явитися локальні військові містечка, як це було за часів Війська Запорізького, вважає Тарас Чухліб, доктор історичних наук, директор Інституту Козацтва, повідомляє «ІРС-Херсон».

“Кожен історик так чи інакше живе в сучасності та повинен враховувати реалії сьогодення, тому нам, знавцям історії XVII – XVIII ст. доводиться проводити аналогії між подіями тих часів та теперішніми відносинами між Україною та Росією. Ситуація досить складна. Ускладнена вона ще й протяжністю нашого державного кордону з північними сусідами. На мою точку зору, як історика, очевидно, що треба повернути практику козацьких поселень на кордоні з Російською Федерацією”, – вважає науковець. Чухліб наголошує, що історичні події довели ефективність саме такого методу контролю над прикордонними територіями.

“Економічно Україна не витримає постійно набирати контрактників чи то військових на строковій основі для захисту цих територій. Тому за 200 -300 кілометрів від лінії самого кордону доцільно будівництва поселень військових, де б вони проживали разом із сім’ями на постійній основі. Ефективність такого роду військових поселень довели козаки ще 300-400 років тому”, – вважає історик. На думку Тараса Чухліба, перейняття багатовікового досвіду протистояння українського козацтва та Московії може неабияк допомогти при побудові сучасних відносин з РФ.

Нагадаємо, на Кам’янській Січі встановили пам’ятний знак на честь кошового отамана Якима Богуша.