Звернення проти децентралізації від представників влади в Генічеському районі нічого не змінить, – експерт

05 Жовтня 2019, 10:45

Фото IPC-Херсон

Звернення сільських та селищних голів Генічеського району до прем’єр-міністра України Олексія Гончарука та народного депутата від 185-го округу Херсонщини Володимира Іванова (партія “Слуга народу”) проти впровадження децентралізації в цьому регіоні не вплине на поступ реформи. Таке переконання висловив радник з питань децентралізації Херсонського центру розвитку місцевого самоврядування Леонід Жовтило під час круглого столу, організованого медіа-центром IPC-Генічеськ 4 жовтня, передає IPC-Генічеськ.

“Так не може бути, щоб держава формувала свою адміністративно-територіальну основу, яка є основою економічного розвитку, і щоб хтось випав з тієї системи, такого не буде”, – прокоментував Леонід Жовтило.

“Реформи ніхто не зупинить! Це звернення вже неактуальне. Такі наміри могли бути до лютого 2015 року. Ніякі звернення не повернуть на стартові позиції, особливо ті громади, які вже підготували документи”, – зазначив заступник голови громадської організації “переселенець-SOS” Олексій Кисельов.

Михайло Остапчук

“Я голів розумію та вважаю, що це їхній крик душі, тому що за весь цей час обласна та районна адміністрації жодного разу не провели з ними спілкування, не послухали їх, як з рівними, а не нав’язування своєї позиції”, – сказав представник робочої групи з об’єднання Щасливцевської та Стрілківської громад Михайло Остапчук.

На його думку, таким чином голови сільських та селищних рад намагаються протестувати проти об’єднання всіх громад району в одну ОТГ, створення якої передбачено перспективним планом, затвердженим українським урядом. Михайло Остапчук також переконаний, що об’єднання в єдину ОТГ не призведе до розвитку регіону.

Сергій Мухін

“У цьому питанні відсутня маштабна інформаційна робота, для того, щоб кожен мешканець у місті, маленькому селищі розумів, що таке децентралізація, для чого вона потрібна, які плюси за собою несе, які бувають ризики”, – звернув увагу громадський діяч Сергій Мухін.

Радник з питань децентралізації Херсонського центру розвитку місцевого самоврядування Леонід Жовтило долучився до обговорення питань щодо впровадження реформи децентралізації в Генічеському районі скайпом. Відповідаючи на запитання присутніх, він розповів, що через тиждень планує приїхати до Генічеська та зустрітися з новим очільником місцевої адміністрації Андрієм Онищенком.

Як повідомлялося раніше, нещодавно 18 з 19-ти сільських та селищних голів Генічеського району підписалися під листом до прем’єр-міністра України та народного депутата від 185-го округу Херсонщини Володимира Іванова (партія “Слуга народу”) з проханням розглянути можливість залишити цей регіон без об’єднання територіальних громад взагалі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В Україні відбувається децентралізація – передача повноважень та фінансів від державної влади якнайближче до людей – органам місцевого самоврядування. Станом на вересень створена 951 об’єднана територіальна громада. В Генічеському районі досі не створено жодної ОТГ.

Нагадаємо:

  • Український уряд визначив підтримку реформи децентралізації в Україні одним з пріоритетних завдань, що сприятиме розвитку місцевого самоуправління і економічного розвитку країни в цілому. Очікується, що 2019 рік стане ключовим у питанні формування базового рівня місцевого самоврядування: до кінця року більшість існуючих малочисельних місцевих рад можуть об’єднатися, а отже стати спроможними перебрати на себе більшість повноважень, належним чином використовувати ресурси.
  • 23 січня 2019 року Кабмін України ініціював перехід до нового етапу реформи децентралізації, який передбачає закріплення вже набутих успіхів і формування спроможних громад, зміну територіального устрою на рівні районів та громад, чітке розмежування повноважень та функцій контролю різних рівнів управління, а також розвиток форм місцевої демократії.
  • Президент України Володимир Зеленський доручив Уряду та Верховній Раді України завершити основоположну реформу – реформу місцевого самоврядування та територіальної організації влади.