“Або окремо, або ніяк”, – Новоолексіївський голова про лист проти об’єднання громад до прем’єра та “слуги народу”

05 Жовтня 2019, 09:52

Об’єднання всіх громад Генічеського району в одну ОТГ недоцільне. Так пояснив в коментарі IPC-Генічеськ Новоолексіївський селищний голова Олександр Бурковський свій підпис під листом проти децентралізації від сільських та селищних голів Генічеського району до прем’єр-міністра України Олексія Гончарука та народного депутата від 185-го округу Херсонщини Володимира Іванова (партія “Слуга народу”).

“Ми не хочемо об’єднання в одну громаду, осільки це може стати на заваді стабільності в прикордонному регіоні. Або окремо, або ніяк”, – зауважив він.

При цьому селищний голова додав, що зараз продовжується законодавчо закріплена процедура підготовки документів щодо створення Новоолексіївської ОТГ.

За його словами, на цьому тижні сільські та селищні голови Генічеського району підписали лист до прем’єр-міністра України Олексія Гончарука та народного депутата від 185-го округу Херсонщини Володимира Іванова (партія “Слуга народу”) з проханням “розглянути можливість залишення нашого регіону без об’єднання громад взагалі, і залишити функціонування місцевих рад на тому рівні, який є зараз”.  Підпис під зверненням не поставив лише один з голів місцевої ради, який зараз перебуває у відрядженні.

У листі висловлюється переконання, що реформа децентралізації в Генічеському районі “не полегшить життя місцевому населенню, а навпаки погіршить стандарти життя для рядового громадянина України”.

“Об’єднання громад в одну велику територіальну громаду з центром в місті Генічеськ не несе перспективного розвитку нашій громаді, і такі дії є неприйнятними і такими, що обмежують право територіальних громад на місцеве самоврядування”, – йдеться у документі.

У примірнику листа від представників місцевих рад, адресованому народному депутату Володимиру Іванову, який був обраний в одному з округів Херсонської області, свої підписи поставили 18 голів сільських та селищних рад. Усього в районі 19 сільських та селищних рад.

Як повідомлялося раніше, депутати Новоолексіївської селищної ради знову ініціювали добровільне об’єднання з низкою сусідніх громад.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В Україні відбувається реформа децентралізації. Станом на вересень вже створена 951 ОТГ. У Генічеському районі досі не створено жодної ОТГ. За перспективним планом, затвердженим урядом, всі громади району планують об’єднати в одну ОТГ.

Нагадаємо:

  • Український уряд визначив підтримку реформи децентралізації в Україні одним з пріоритетних завдань, що сприятиме розвитку місцевого самоуправління і економічного розвитку країни в цілому. Очікується, що 2019 рік стане ключовим у питанні формування базового рівня місцевого самоврядування: до кінця року більшість існуючих малочисельних місцевих рад можуть об’єднатися, а отже стати спроможними перебрати на себе більшість повноважень, належним чином використовувати ресурси.
  • 23 січня 2019 року Кабмін України ініціював перехід до нового етапу реформи децентралізації, який передбачає закріплення вже набутих успіхів і формування спроможних громад, зміну територіального устрою на рівні районів та громад, чітке розмежування повноважень та функцій контролю різних рівнів управління, а також розвиток форм місцевої демократії.
  • Президент України Володимир Зеленський доручив Уряду та Верховній Раді України завершити основоположну реформу – реформу місцевого самоврядування та територіальної організації влади.
  • На виборах до Верховної Ради України у 2019 році в одномандатному виборчому окрузі № 185 у Херсонській області переміг кандидат від “Слуги народу” Володимир Іванов.