Звільнений Едем Бекіров проходитиме реабілітацію, – дружина

07 Вересня 2019, 18:27

Звільнений кримськотатарський активіст Едем Бекіров проходитиме реабілітацію. Про це IPC-Генічеськ повідомила дружина активіста Гульнара Бекірова.

“Президент же сказав, вони всі проходитимуть реабілітацію”, – сказала Гульнара Бекірова.

За її словами, Едем Бекіров два тижня проходитиме реабілітацію.

Крім того, вона розповіла, що раніше не мала інформації про внесення Едема Бекірова у списки обміну.

“Ще вчора я не знала про це. Наші кажуть, може щось зміниться, та я не вірила до останнього. Тут мені вранці кажуть, а раптом щось буде, але поки не посадять в літак, не скажуть прізвища, “4 прізвища та інші”. Я так хвилювалася. Я не знала, що він буде у цих списках”, – розповіла Гульнара Бекірова.

Дружина звільненого кримськотатарського активіста зараз перебуває вдома, в Новоолексіївці, що на Херсонщині, та збирається виїжджати до Києва, щоб зустрітися з чоловіком.

Нагадаємо:

  • Офіс президента України опублікував список українців, які повернулися на батьківщину в суботу, 7 вересня, в рамках взаємного звільнення України і РФ утримуваних осіб.
  • В рамках масштабного обміну Україна видала РФ 35 осіб.
  • 12 грудня на адмінкордоні з Кримом на російському КПП співробітники ФСБ затримали кримськотатарського активіста, жителя Новоолексіївки Херсонської області Едема Бекірова, який їхав на півострів провідати свою 78-річну матір. У січні 2018 року Бекіров переніс складну операцію на серці, в ході якої йому були встановлені 4 шунти. Він носить знімний протез на правій нозі (нижче коліна).
  • ФСБ висунула активісту офіційне обвинувачення «в незаконному обороті зброї і незаконній передачі, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин (ч. 2 ст. 222 і ч.2 ст. 222.1 КК РФ)».
  • 11 червня ЄСПЛ зобов’язав владу Росії негайно помістити в лікарню важкохворого Бекірова, який утримується в сімферопольському СІЗО окупованого Криму. Це рішення не було виконано. 10 липня ЄСПЛ зобов’язав уряд РФ провести незалежне медичне обстеження Бекірова.

27 серпня «Центральний районний суд» Сімферополя змінив міру запобіжного заходу кримськотатарському активісту Едему Бекірову з утримання під вартою на зобов’язання з’являтися до суду.