Три, чотири або п’ять: баталії навколо утворення районів на Херсонщині (відео)

23 Вересня 2019, 20:08

Три, чотири або п’ять: у Херсоні обговорили утворення районів на Херсонщині у рамках адміністративно-територіальної реформи, передає «ІРС-Херсон».

Головні питання порядку денного – яку кількість районів області утворити замість 18-ти вже існуючих та чи співпадуть думки столичних можновладців з позицією мешканців Херсонщини.

Так, згідно запропонованої Мінрегіоном моделі нового адміністративно-територіального устрою області, на Херсонщині пропонується створити три райони: Херсонський, Генічеський та Новокаховський. Після обговорення з представниками районів та ОТГ області у Херсонській ОДА запропонували Кабінету Міністрів створити у регіоні п’ять укрупнених районів – додати до трьох вже запропонованих ще Бериславський і Скадовський.

Під час круглого столу у Херсоні експерти представили ще одну думку: утворення чотирьох районів у області. Свою позицію фахівці підкріпили розрахунками, підходами та формулами. Представники районів Херсонщини та вже утворених об’єднаних територіальних громад з такою думкою аж ніяк не погодилися. На їхню думку, розрахунки та формули до прикордонної та курортної Херсонщини, яка має велику територію та низьку густоту населення, не варто застосовувати. Адже з точки зору логістики та географії саме мешканцям області видніше, як вчинити краще. Представники районів та ОТГ Херсонщини відстоюють думку про створення саме п’яти районів: Причорноморського та Бериславського.

Так, у Новорайській ОТГ підтримують створення Бериславського району з центром у Бериславі. Олександр Шокуров, голова Новорайської ОТГ, каже: готові відстоювати свою позицію на всіх рівнях – якщо треба буде, то і до Кабінету Міністрів вирушать.

«Питання дуже непросте і неоднозначне. Розрахунки і підходи до створення префектур не відповідають інтересам людей, які проживають на цих територіях. І потрібно це враховувати. Нам це невигідно (приєднуватися до іншого району – ред.) географічно і логістично майже неможливо»,  – говорить Олександр Шокуров.

Головне тепер – аби у Кабміні почули думку мешканців Херсонщини.

 

https://www.facebook.com/IPC.Kherson/videos/504472660385494/?__xts__[0]=68.ARCJPogVZ2X3Y9stnu9DKEpq6osTdWmk6oZAiyBgNdZ05ukRWY0lNZRTPZf-ccjTW3AXepclR-C_K2YHDDCrb06isU0adLujX3Cij9DzQ95OioZ9LHEft9FuW-LfRDnlCoQ_dp_s1sdj8uS8XzGXI56kBcdSAHWICuK81kV06aYeuhWj00yyAvDUvwjtzu8C3N8uZsBFo7DmpqMGKBHooe8mbE7XpmdODYXn8vrOs_cQmNWaZ551SPEbeFC1lQYgBDlCNLhCB_By6WJKV2dlxF0wY7GGlfWz8M13YGiuJvButOLqMPfW-5pDBoyRPShf0RCVt0tmX-JBHh7ypaMShVDcCA99ay5kkofR5w&__tn__=-R