На Арабатській стрілці може з’явитися перша ОТГ в Генічеському районі (відео)

13 Вересня 2019, 21:18

Депутати Щасливцевської сільської ради, що на Арабатській стрілці Херсонської області, ухвалили рішення про утворення із Стрілківською громадою об’єднаної територіальної громади з центром у селі Стрілкове. Про це під час онлайн-конференції 13 вересня повідомив Щасливцевській сільський голова Віктор Плохушко, повідомляє IPC-Генічеськ.

“Президент на теперішній час та його команда кажуть, що децентралізацію треба завершувати. Ми не можемо бути на узбіччі в цьому процесі. Позиція як депутатів, так і більшості населення: не можна територію Арабатської стрілки приєднувати до єдиної території Генічеської району – єдиної громади, яка нав’язується нам із Херсона. У нас є бажання, є ресурси, ми хочемо, щоб на Арабатській стрілці була окрема територіальна громада. Ми вчора прийняли рішення щодо добровільного об’єднання”, – зазначив Віктор Плохушко.

Він розповів, що були думки зробити центр майбутньої ОТГ у селі Щасливцеве, але зараз, щоб встигнути створити об’єднану територіальну громаду погодилися, щоб центр був у Стрілковому.

“У нас з нашими сусідами, Стрілківською сільською радою були домовленості про формування об’єднаної територіальної громади з центром в селі Стрілкове, назвою Стрілківська ОТГ на вчорашній сесії підтримали створення Стрілківської ОТГ з центром в Стрілковому. Були думки зробити центр все ж таки, він географічно знаходиться в Щасливцевому, і назвати цю громаду – Арабатська. Така географічна, історична назва. Але вирішили, що більш розумним буде, якщо держава нам дає шанс, то хай буде Стрілківська з центром в Стрілковому. Голова Олександр Пономарьов мене завірив, що вони підтримують двома руками об’єднання з Щасливцевською сільською радою в єдину ОТГ з центром в Стрілковому” – розповів голова Щасливцевської сільради. 

Сільський голова також висловив сподівання, що керівництво області не стане на заваді добровільному об’єднанню громад на Арабатській стрілці.

“Бюджет Кирилівки після створення ОТГ – біля 100 млн. гривень. Питання^ у випадку об’єднання Арабатської стрілки з усім Генічеським районом, як буде виглядати Арабатська стрілка через 10 років, та кого ми будемо зустрічати? У мене питання до керівників області, які кажуть, що вони тут народились, ви патріоти області? Якщо патріоти, то дайте шанс! Чому у Запорізькій області відпустили Кирилівку, а у нас Арабатську стрілку не відпускають?”, – наголосив Віктор Плохушко.

Наразі в Генічеському районі, до якого належать села Щасливцеве і Стрілкове, Херсонської області не створено жодної ОТГ. Згідно перспективного плану, розробленого Херсонською обласною державною адміністрацією, в майбутньому в Генічеському районі планують створити одну ОТГ, до якої увійдуть усі громади Генічеського району.

За чотири роки з початку впровадження реформи децентралізації в Україні створена 951 об’єднана територіальна громада, з них 31 – на Херсонщині. Органи місцевого самоврядування отримують більше повноважень, додаткове державне фінансування, а також можливості  міжнародної допомоги.