“Міні-розслідування і спростування фейків” від Валентини Самар

05 Вересня 2019, 11:09

Журналісти та блогери Херсона навчаються проводити міні-розслідування та спростовувати фейки.

У медіа-центрі “ІРС-Херсон” практичний дводенний тренінг “Міні-розслідування для створення новин і спростування фейків” проводить Валентина Самар, головна редакторка ІА Центр журналістських розслідувань, сертифікований тренер з журналістики (BBC World Service Trust), лауреат Національного конкурсу “Честь професії” та міжнародної премії «Вільна преса Східної Європи» (фонд ZEIT-Stiftung Ebelin und Gerd Bucerius).

Серед учасників тренінгу – журналісти видань “Новамедіа”, “Херсонська думка”, “Херсонський вісник”, “Кримський процес”, УНІІН, громадські журналісти, прес-секретарі Херсонського міського суду.

Стандарти професійної журналістики передбачають, що для створення будь-якого контенту журналіст повинен провести свого роду міні-розслідування. Тобто, перевірити інформацію у декількох джерелах, знайти деталі, яких не вистачає для її повноти у відкритих базах даних, перевірити достовірність фото чи відео і ще багато чого, що використовують у своїй роботі журналісти-розслідувачі.
Однак ці навички сьогодні потрібні кожному репортеру, а в ідеалі – і кожному споживачеві інформаційного продукту.
За два дні тренінгу його учасники напрацюють “м’язову пам’ять” із застосування таких навичок для проведення розслідування, яке вони хотіли провести, але не знали як і з чого почати та де шукати потрібну інформацію. На виході із зали тренінгу учасники матимуть практично готовий для публікації матеріал – міні розслідування чи спростування фейкової “новини”.

Тренінг проводиться в рамках проекту ГО “Інформаційний прес-центр” за підтримки Медійної програми в Україні, що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

По темі