На Херсонщині презентували здобутки програми DOBRE (фото, відео)

26 Вересня 2019, 21:11

Свєта Єрещенко

Демократичні трансформації в Україні стають поштовхом для зміцнення та активізації громадянського суспільства. З впровадженням реформи децентралізації громади активніше використовують механізми для залучення громадян у прийнятті рішень, місцевому самоврядуванні. Як користуватися такими механізмами і налагодити механізми участі, ОТГ Херсонщини навчали в рамках програми USAID DOBRE.

Своїми здобутками в цій сфері громади ділилися на фестивалі, організованому громадським центром «Нова генерація» та селищною радою ОТГ Асканія-Нова. Найкращих нагороджували за підсумками проведеного конкурсу «Громада участі»-2019.

«Завдяки реформі децентралізації ми зробили нові кроки і стали ще сильніші, завдяки програмі DOBRE наші ініціативи матеріалізувалися, завдяки громадській організації «Нова генерація» ми відчували підтримку та натхнення на нові здобутки», – зазначив голова селищної ради ОТГ Асканія-Нова Віталій Свінціцький.

Під час фестивалю кореспонденти IPC-Генічеськ розпитали про реалізовані проекти у представників низки громад Херсонщини.

Прикладами використання механізмів участі для вирішення важливих питань поділилися в Музиківській ОТГ.

«Музиківська ОТГ впроваджує механізм бюджету участі з 2018 року, збільшила фінансування «бюджету участі» зі ста тисяч гривень до двухсот тисяч гривень, а кількість проектів від мешканців громади зросла з 9 заявок до 13 заявок. Впроваджуємо навчання громадян з написання проектних заявок, проводимо виїзні сесії для голосування в селах», – розповіла IPC-Генічеськ секретарка Музиківської ОТГ Людмила Погрібна.

За її словами, після утворення ОТГ місцева влада стала активно співпрацювати з населенням, та спільно визначати, куди розподіляти бюджетні кошти, яким соціальним потребам приділяти увагу.

Розповіддю про реалізовані проекти і планами на майбутнє поділилися в Присиваській об’єднаній територіальній громаді, де найбільшу кількість мешканців залучають через звітування голови громади, який презентує результати діяльності у різних населених пунктах ОТГ.

«Досі у нас не було стратегії розвитку громади, тому ми не змогли проаналізувати всі наші наявні ресурси, не могли бачити вектор нашого руху на пять-шість років, а за допомогою програми ми розробили стратегію розвитку, комунікаційну стратегію, програму молоді, і так далі. Такі важливі документи, без яких сталий розвиток неможливий. Також працівники, депутати проходять низку навчань, як по області, так і в інші області, Польщу. У жовтні планується візит до США. За програмою DOBRE ми отримали навчання, стратегічні документи, фінансову допомогу: була облаштована актова зала, проведено капітальний ремонт, придбана вся техніка, обладнання, встановили дитячі майданчики у двох селах, на минулому тижні затвердили проектну заявку по водопостачанню, нам DOBRE виділяє 70 тисяч доларів на цей проект. наше співфінансування – 1 млн 600, цей проект будемо реалізовувати у наступному році. Наразі пишемо проект, плануємо створити таку відпочинкову зону сімейного типу в селі Григорівка. Оскільки багато туристів, попит перевищує пропозицію. Їх потім плануємо передати на комунальне підприємство – це додаткові робочі місця, податкові надходження», – проінформувала заступниця голови Присиваської ОТГ Таміла Зозулінська.

Також представниця громади розповіла про напрямок роботи з громадськими організаціями.

«У нас громадських організацій були дві і зовсім неактивні, а зараз вже рік як з ними DOBRE працює, окремо від нас. І в нас уже є результат: дві громадські організації написали проекти: з академії жіночого лідерства, отримали грант “пані в справі” та організували громадський простір, тепер активні жінки можуть збиратися. За другим «Майбутнє Григорівки» облаштували простір і провела заходи із дітками, старшим поколінням», – зазначила Зозулінська.

На думку очільника області, презентація успішних практик має стимулювати і інші громади до об’єднання.

«У нас є унікальні природні ресурси, красоти, тому нам необхідно тепер об’єднатись для того, щоб створювати ОТГ, для того, щоб реалізовувати реформи, для того, щоб Херсонщина ставала найкращою областю України», – переконаний голова Херсонської обласної державної адміністрації Юрій Гусєв.

Сподівання на подільший розвиток вислов директор програми USAID DOBRE Беррі Рід.

На важливості реформи наголосив і керівник проектів з децентралізації, розвитку місцевого самоврядування та розвитку парламенту Агентства США з міжнародного розвитку USAID Марат Кюрчевський.

«Реформа децентралізації, в першу чергу, – це про людей. Часто реформи здійснюються у відриві від людей, у гонитві за якимись цифрами, показниками, ви мусите пам’ятати, що ви – ресурс один в одного. Проекти міжнародної допомоги, приходять, ідуть, нові починаються, але ви лишаєтесь тут вам розвивати громади, вам будувати Україну і, сподіваюся, з нашою допомогою ми дамо вам якийсь старт, а ви пам’ятайте, що мусите продовжувати цю кропітку роботу», – зазначив Марат Кюрчевський.

Нагадаємо, в Україні відбувається децентралізація – передача повноважень та фінансів від державної влади якнайближче до людей – органам місцевого самоврядування. Станом на вересень в Україні створена 951 ОТГ, у Херсонській області – 34.

Програма USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) − це п’ятирічна програма, що виконується міжнародною організацією Глобал Ком’юнітіз (Globa lCommunities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Програма спрямована на посилення місцевого самоврядування та створення кращих умов для розвитку ОТГ, підвищення рівня залученості громадян до прийняття рішень та забезпечення підзвітності та прозорості в громадському управлінні. Програма USAIDDOBRE працює в 7 цільових областях: Дніпропетровській, Івано-Франківській, Харківській, Херсонській, Кіровоградській, Миколаївській та Тернопільській.