Завдяки реформам в Каланчацькій ОТГ безкоштовна ультразвукова діагностика

05 Серпня 2019, 14:22

Завдяки реформам у діагностичному кабінеті Центра первинної медико-санітарної допомоги в селищі Каланчак Херсонської області послуги населенню надаються безкоштовно. Про це медіа-центру IPC-Генічеськ розповів заступник голови Каланчацької ОТГ Андрій Лабушний.

Відкрили діагностичний кабінет у НКП ЦПМСД з найновішим діагностичним обладнанням. Жителі ОТГ можуть отримати якісне діагностичне обслуговування безкоштовно”, – зазначив він.

У керівництві ОТГ наголосили, що завдяки реформі децентралізації змогли отримати субвенцію на соціально-економічний розвиток, за кошти якої придбали апарати для діагностики. Для ЦПМСД придбали наступне обладнання: ультразвукову діагностичну систему, термограф контактний цифровий, електрокардіограф з системою телеметрії, портативний електрокардіограф тощо. 

Крім того, Андрій Лабушний повідомив, що після утворення ОТГ Каланчацький заклад первинної медично-санітарної допомоги реорганізували у 2018 році: було утворене некомерційне комунальне підприємство ЦПМСД, після чого був укладений договір з національною службою охорони здоров’я, в рамках якої придбали 12 персональних комп’ютерів для медиків, встановили програмне забезпечення, уклали близько 16 тисяч електронних декларацій.

“Був утворений діагностичний та маніпуляціний кабінет, де  обладнання дозволяє виявляти на ранніх стадіях хвороби та екстренно передавати їх в область та приймати рішення по тому чи іншому випадку”, – зауважив заступник селищного голови.

Також в минулому році отримали автомобіль для лікаря сімейної медицини в село Роздольне, і на цій же території будується нова амбулаторія для лікаря сімейної медицини.

“Можна сказати на сьогодні, що медична реформа, хоча є деякі критикани, які критикують, що все воно не так, але ми все ж таки вважаємо, що є позитивна динаміка, зрушення у медичній галузі, не все швидко робиться, але певні кроки треба робити вже сьогодні, якщо нічого не робить, то нічого і не буде”, – наголосив Андрій Лабушний.

Нагадаємо:

У 2017 році Верховна Рада України проголосувала за Закон 2168 – VIII “Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення” і таким чином дала “зелене світло” реформі фінансової системи медицини. В грудні закон підписав Президент Петро Порошенко.

Вже з січня 2018 року Міністерство охорони здоров’я розпочало впровадження змін в охороні здоров’я. А саме першого етапу реформи — нового механізму фінансування медичних закладів, що надають первинну медичну допомогу. Адже сімейні лікарі, терапевти і педіатри є медиками, до яких найперше мають звертатися українці.

30 березня 2018 року, була створена Національна служба здоров’я України — центральний орган виконавчої влади, який реалізує основний принцип медреформи «гроші йдуть за пацієнтом» — оплачує вартість реально наданих медичних послуг. Цей механізм оплати нарешті запрацював в Україні цього року, поступово заміняючи неефективну совєцьку модель оплати ліжко-місць.

Національна кампанія з вибору сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів стартувала в квітні 2018 року. Вперше українці змогли вільно обирати лікаря, без прив’язки до місця «прописки».