За перше півріччя закладам освіти Каланчацької ОТГ виділили більше двох мільйонів гривень

06 Серпня 2019, 14:54

Відповідно до вимог освітньої реформи на території Каланчацької ОТГ Херсонської області продовжують модернізацію матеріально-технічної бази закладів освіти. Про це повідомив медіа-центру IPC-Генічеськ заступник голови Каланчацької ОТГ Андрій Лабушний.

“Після об’єднання жодного навчального закладу Каланчацька селищна рада не закривала. З бюджету виділяються значні кошти на їх утримання. Близько 70% бюджетних коштів, це близько 70 мільйонів гривень. В рамках реформи виділяються значні кошти на покращення матеріально-технічної бази, оновлюється база для першокласників – Нова українська школа, яка дає на перспективу позитивні результати, впроваджуються нові методи виховання, освоєння дітьми початкової освіти”, – розповів представник селищної ради.

За його даними, мережу закладів освіти на території ОТГ становлять 9 закладів загальної середньої освіти, з них три навчально-виховні комплекси, пять закладів дошкільної освіти, два заклади позашкільної освіти та міжшкільний навчально-виробничий комбінат. Усі заклади освіти функціонують у стабільному режимі з дотриманням температурного режиму під час опалювального періоду. Усіма формами дошкільної освіти дітей віком від 1 до 6 (7) років охоплення складає 80%. 

У селищній раді зазначили, що Із метою створення комфортних умов для навчання та виховання підростаючого покоління щороку модернізується, поповнюється матеріально-технічна база закладів освіти громади.

Оновлюється матеріальна база для навчання першокласників – відповідно до вимог Нової української школи – у 2018-2019 роках загальна сума закупівель склала 1435066 грн, з яких з місцевого бюджету – 811673 грн. 

У ОЗ “Каланчацький ЗПЗСО №1” виділили на кабінет хімії – 610 тисяч гривень, облаштування ресурсної кімнати – 306,921 тисяч гривень, замінено віконні блоки для ресурсної кімнати на суму – 14,9 тисяч гривень, придбано чотири телевізори та чотири ноутбуки на суму 100,00 тисяч гривень, виготовлено ПКД для проведення модернізації внутрішньої системи опалення – 436,99 гривень, придбано та встановлено прилади дистанційного обліку – 10746,06 тисяч гривень. В ОЗ “Горьківський ЗПЗСО” розпочато капітальний ремонт системи опалення – 237,000 тисяч гривень, обладнання для кабінету біології та компютерне обладнання (комп’ютер, роутер, мультимедійна дошка, проектор, акустична система, планшети) – 608642,85 тисяч гривень. До Новокиївського НВК: придбано альтанку на суму – 50,00 тисяч гривень. В Олександрівській ЗОШ I-III ступенів на облаштування комп’ютерного класу виділили – 154,144 тисяч гривень, Роздольненський навчально-виховний комплекс отримав на компютерний клас – 139,899 тисяч гривень.

Всього за перше півріччя 2019 року матеріальну базу закладів освіти покращено на суму 2232,708 тисяч гривень.

Крім того, у населених пунктах ОТГ було додатково облаштовано три поля для міні-футболу, два поля для футболу, одне поле для волейболу та один майданчик з тренажерами. 

Розпочато капітальний ремонт, заміну частини склоблоків на цегляну кладку із застосуванням енергозберігаючих матеріалів та встановлення енергозберігаючих вікон у спортивній залі Головного будинку культури Каланчацької селищної ради – загальна вартість проекту – 395,185 тисяч гривень, з них станом на перше липня 2019 року використано 229,668 тисяч гривень.

Масштабне реформування освіти в Україні стало можливим завдяки прийняттю рамкового Закону України «Про освіту». Реформа здійснюється за чотирма напрямами: реформування середньої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, вищої освіти та створення нової системи управління і фінансування науки. За кожним із них здійснюються заходи, спрямовані на досягнення спільної мети: перетворити українську освіту на інноваційне середовище, в якому учні й студенти набуватимуть ключових компетентностей, необхідних кожній сучасній людині для успішної життєдіяльності, а науковці мають можливості та ресурси для проведення досліджень, що безпосередньо впливатимуть на соціально-економічне становище в державі.

Під час реформування планується впровадити нові стандарти освіти, покращити матеріально-технічну базу освітніх та наукових закладів, залучити кращих педагогічних та наукових працівників і запровадити справедливу і прозору систему фінансування галузі освіти та науки. Реформа також має на меті підвищення престижу педагогічної та наукової праці.