У Каланчацькій ОТГ лікарям нададуть у власність житло

06 Серпня 2019, 14:22

У Каланчацькій об’єднаній територіальній громаді планують передавати безкоштовно житло новим лікарям, які працюватимуть у медичних закладах на території ОТГ. Про це медіа-центру IPC-Генічеськ розповів заступник голови Каланчацької ОТГ Андрій Лабушний.

“У рамках медичної реформи у лікарів, залежно від того, скільки вони уклали декларацій, збільшується заробітна плата, це відчутно. Але на сьогоднішний день відчуваємо певний кадровий голод, бо не кожен лікар готовий прийти до сільської місцевості і надавати медичні послуги. Ми прийняли відповідну програму із забезпечення лікарів житлом, плануємо у найближчий час придбати житло на ринку в селищі і надавати лікарям, які до нас готові прийти. І після того, як вони у нас пропрацюють 10 років, цю квартиру зможуть отримати у власність. У такий спосіб будемо залучати до нас відповідних фахівців.”, – зазначив Андрій Лабушний. 

Як повідомлялося раніше, завдяки реформам у діагностичному кабінеті Центра первинної медико-санітарної допомоги в селищі Каланчак Херсонської області послуги населенню надаються безкоштовно.

Після утворення ОТГ Каланчацький заклад первинної медично-санітарної допомоги реорганізували у 2018 році: було утворене некомерційне комунальне підприємство ЦПМСД, уклали близько 16 тисяч електронних декларацій.

У ЦПМСД відкрили діагностичний кабінет з найновішим діагностичним обладнанням. Жителі ОТГ можуть отримати якісне діагностичне обслуговування безкоштовно. Придбали наступне обладнання: ультразвукову діагностичну систему, термограф контактний цифровий, електрокардіограф з системою телеметрії, портативний електрокардіограф тощо. 

Нагадаємо:

У 2017 році Верховна Рада України проголосувала за Закон 2168 – VIII “Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення” і таким чином дала “зелене світло” реформі фінансової системи медицини. В грудні закон підписав Президент Петро Порошенко.

Вже з січня 2018 року Міністерство охорони здоров’я розпочало впровадження змін в охороні здоров’я. А саме першого етапу реформи — нового механізму фінансування медичних закладів, що надають первинну медичну допомогу. Адже сімейні лікарі, терапевти і педіатри є медиками, до яких найперше мають звертатися українці.

30 березня 2018 року, була створена Національна служба здоров’я України — центральний орган виконавчої влади, який реалізує основний принцип медреформи «гроші йдуть за пацієнтом» — оплачує вартість реально наданих медичних послуг. Цей механізм оплати нарешті запрацював в Україні цього року, поступово заміняючи неефективну совєцьку модель оплати ліжко-місць.

Національна кампанія з вибору сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів стартувала в квітні 2018 року. Вперше українці змогли вільно обирати лікаря, без прив’язки до місця «прописки».