У Генічеському районі готуються до продовження реформування медичної сфери

16 Серпня 2019, 15:17

Депутати Генічеської районної ради заклали фінансування для центральної районної лікарні, необхідне для виконання умов медичної реформи. Про це повідомив голова Генічеської районної ради Андрій Євстратов під час прес-конференції за підсумками 53-го засідання сесії райради 7-го скликання, повідомляє сайт IPC-Генічеськ.

«Внесли зміни до програми підтримки нашої центральної районної лікарні – як некомерційного комунального підприємства, а саме: включили фінансування придбання програмного комплексу для того, щоб те комп’ютерне обладнання, яке ми раніше придбали, ми могли забезпечити ліцензованими програмами, які дозволять їм з першого січня 2010 року перейти на прямі взаємовідносини, договірні з національною службою здоров’я. Це є обов’язковою умовою для того, щоб, скажімо так, завершити реформування другої ланки сфери охорони здоров’я», – зазначив Андрій Євстратов.

На його думку, в центральній районній лікарні завдяки медичній реформі, зростуть заробітні плати.

«Ми повідомляли, що заробітні плати сімейних лікарів у порівнянні з минулими періодами зросли практично у два рази. Тут ми бачимо позитивні зрушення в цьому напрямку. Є проблеми щодо кадрового забезпечення ЦПМСД, все ж таки не вистачає лікарів. Ще близько п’яти тисяч людей нашого району не підписали декларацій. Однак ми ці питання вирішуємо. Зараз до нас приїхав ще один сімейний лікар, зараз ми вирішуємо питання придбання житла для цього спеціаліста», – розповів голова райради.

Нагадаємо:

У 2017 році Верховна Рада України проголосувала за Закон 2168 – VIII “Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення” і таким чином дала “зелене світло” реформі фінансової системи медицини. В грудні закон підписав Президент Петро Порошенко.

Вже з січня 2018 року Міністерство охорони здоров’я розпочало впровадження змін в охороні здоров’я. А саме першого етапу реформи — нового механізму фінансування медичних закладів, що надають первинну медичну допомогу. Адже сімейні лікарі, терапевти і педіатри є медиками, до яких найперше мають звертатися українці.

30 березня 2018 року, була створена Національна служба здоров’я України — центральний орган виконавчої влади, який реалізує основний принцип медреформи «гроші йдуть за пацієнтом» — оплачує вартість реально наданих медичних послуг. Цей механізм оплати нарешті запрацював в Україні цього року, поступово заміняючи неефективну совєцьку модель оплати ліжко-місць.

Національна кампанія з вибору сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів стартувала в квітні 2018 року. Вперше українці змогли вільно обирати лікаря, без прив’язки до місця «прописки».