У 6 районах Херсонщини досі не створили жодної ОТГ

14 Серпня 2019, 14:48

Херсонська область – одна з декількох областей України, де налічується найбільше районів без об’єднаних територіальних громад. Про це свідчать дані Моніторингу процесу децентралізації та реформування місцевого самоврядування в Україні, передає медіа-центр IPC-Генічеськ.

моніторинг Мінрегіону

Згідно моніторингу, оприлюдненого Мінрегіоном станом на 10 серпня в країні налічується 88 районів, в яких не створено жодної ОТГ. Найбільше таких районів у Харківській області – 14; в Одеській області – 11; Кіровоградській – 10; Київській – 9; Закарпатській – 7; у Вінницькій, Донецькій та Херсонській областях – по 6 районів.

моніторинг Мінрегіону

Разом з тим, на 100% покриті об’єднаними громадами території 20 районів в Україні. Території 158 районів покриті ОТГ на рівні більше 50%.  Ще 199 районів покриті спроможними громадами на рівні 1-49%.

моніторинг Мінрегіону

У п’ятірку регіонів-лідерів у рейтингу формування спроможних громад увійшли Житомирська, Чернігівська, Дніпропетровська, Запорізька та Хмельницька області. Останні місця рейтингу поки незмінно посідають Закарпатська, Кіровоградська, Вінницька, Київська, Львівська області.

моніторинг Мінрегіону

За даними моніторингу в Україні сформовано 936 об’єднаних територіальних громад (ОТГ), з яких 55 очікують рішення ЦВК про призначення на їх території перших місцевих виборів. До загальної кількості ОТГ входять і ті, які утворилися з центрами у містах обласного значення – 75 територіальних громад приєдналися до 34 міст обласного значення. Ще 6 таких міст розпочали процедури приєднання довколишніх громад.

Нагадаємо, в Україні відбувається децентралізація – передача повноважень та фінансів від державної влади якнайближче до людей – органам місцевого самоврядування. Реформа триває з 2014 року.