Родинний бізнес Разумкова: ломбарди і консультування

23 Серпня 2019, 14:23

Голова Верховної Ради України – це не просто спікер парламенту. Як казав свого часу голова ВРУ Олександр Ткаченко, він – «не перший, але й не другий» у парламентсько-президентській Україні. Адже у випадку імпічменту президента, або якщо з іншої, передбаченої Конституцією причини, він не зможе виконувати свої обов’язки, їх виконання перейде до голови ВР. Так це було у 2014 році: коли Віктор Янукович у конвої російських спецслужбістів чкурнув із країни, виконуючим обов’язки президента до виборів нового був голова ВРУ Олександр Турчинов. За умови монобільшості у парламенті депутатів від партії «Слуга народу» загроза надмірної концентрації влади головою Ради не менша, ніж у президента. Тож все, що становить суспільний інтерес, має бути суспільству про нього відомо. 

У цю парламентську кампанію кандидати у народні депутати не подавали декларації про доходи – закон до цього не зобов’язує. Вірніше, стаття 57 закону «Про вибори народних депутатів України» якраз передбачає подачу декларацій кандидатами у нардепи, але частина 11 ст.107 звільняє їх від цього обов’язку у випадку, якщо це позачергові вибори. Тож ні в 2014-му, ні цього року кандидати свої статки і джерела доходів виборцям не світили. Окрім тих, хто і до того був суб’єктом декларування. Решта заклики руху ЧЕСНО декларуватись добровільно, аби виборець мав повнішу інформацію про кандидатів, проігнорували. І кандидат у голови ВР від партії-переможиці Дмитро Разумков – серед них.

В інтерв’ю виданню «Новое время» лідер партії «Слуга народу « та претендент від неї на посаду голови ВР України Дмитро Разумков повідомив, що його влаштує зарплатня у 50 тис. гривень, бо він сформував собі «матеріальну подушку завдяки бізнесу», який переписав на дружину. «Можу говорити про це спокійно, бо вона і була одним із партнерів у нашому консалтинговому бізнесі, і сенсації тут не буде», – сказав Разумков.

Отже, завдяки якому бізнесу лідер «Слуги народу» нажив собі «захисну подушку» від скромної зарплати спікера, що за бізнес він передав дружині і хто вона?

Юлія Чайка – особа абсолютно непублічна. На її сторінці в Facebook усього пара світлин. Спільні фото Юлії Чайки та Дмитра Разумкова вдалося знайти на миколаївських сайтах. Новиною для них стало навіть народження первістка Юлії. І цьому є пояснення: Юлія є донькою багаторічного мера Миколаєва Володимира Чайки. Він чотири терміни поспіль обирався на цю посаду, востаннє – від Партії регіонів. Володимир Чайка раптово помер у 2013 році, після перегляду футбольного матчу.

Юлия Чайка Фото: niklife.com.ua и Facebook Julia Chaika

Історій про «співучого мера» Володимира Чайку та пов’язані з ним земельно-майнові скандали у ЗМІ та мережі більш ніж достатньо, але ми на них не будемо зупинятись. Однак як «придане» варто згадати оформлений у 2011 році у власність Юлії Чайки будинок площею близько 500 кв.м. у Миколаєві, в елітному мікрорайоні на березі Південного Бугу. Землю, що відійшла місту від військової частини, у 2008 році депутати поділили між собою, родичами та бізнес-партнерами. Дітям міського голови – Владиславу та Юлії – дістались ділянки по сусідству, де згодом виросли два будинки. «Будувались,  очевидно, за одним проектом – вони відрізняються лише кольором даху», – писав миколаївський Центр журналістських розслідувань у матеріалі «Земля для обраних».

Будинки Юлії та Владислава Чайок Фото: nikcenter.org

Будинки Юлії та Владислава Чайок Фото: nikcenter.org

Загальновідомо, що Дмитро Разумков є політконсультантом та політтехнологом, що з 2006 по 2010 рік  був членом Партії регіонів, а в 2010 році працював у штабі кандидата у президенти Сергія Тігіпка. Відомо також, що Дмитро Разумков є співзасновником компанії «Українська політконсалтингова група». На її сайті відлік реалізованих проектів починається з 2004 року – це був «аналітичний супровід центрального виборчого штабу» неназваного кандидата в президенти України. Однак, згідно із даними Єдиного державного реєстру, ТОВ «Українська  політконсалтингова група» було зареєстроване набагато пізніше – 31 липня 2015 року.

Тож коли Дмитро Разумков у 2015 році почав регулярно з’являтися на медіа-заходах і сайті російського «РІА Новини в Україні» (того самого, яким керував обвинувачений у державній зраді Кирило Вишинський), він уже називався керівником «Української політконсалтингової групи». Крім нього керуючими партнерами компанії були Неллі Яковлєва та Василь Мокан (був також помічником на постійній основі нардепа Артура Палатного, БПП). А ось дружина Разумкова Юлія Чайка увійшла в засновники ТОВ тільки в червні цього року – Дмитро переписав на неї свою частку.

Дмитро Разумков, Неллі Яковлева та Василь Мокан Фото: upgroup.org.ua

У серпні із засновників вийшли і Мокан та Яковлєва, які також стали народними депутатами за списком партії «Слуга народу». Їхні частки дістались Дмитру Тележинському, який і очолив компанію замість Разумкова. Він тепер є партнером Юлії Чайки у ще одній компанії – «Інтерінвест ХХІ століття», основним видом діяльності якої є консультування з питань комерційної діяльності. Її Дмитро Разумков придбав у тому ж таки 2015 році. І тоді ж Юлія Чайка стала власницею фірми «Бізнесінвестгруп» з такими ж видами діяльності.

Синхронність придбань не випадкова, тому що ці дві юрособи є засновниками третього ТОВ з довгою назвою «Повне товариство Ломбард Про100Кредит ТОВ Інтерінвест XXI століття і компанія». Коротко кажучи, це мережа ломбардів Про100Кредит, що складається, як повідомляє сайт, з семи відділень: п’ять ломбардів в Києві і два у Черкасах. Фінансовий звіт за 2018 рік показує, що зареєстрованими були чотири з них – усі в Києві. Зі звітів також випливає, що нинішній керівник і співзасновник «Української політконсалтингової групи» був бухгалтером Ломбарду Про100Кредит. А пошуковик знаходить, що такі ж послуги він надавав і «Ломбарду «Сундук», керівником якого був кілька років тому. Крім «Української політконсалтингової групи» Тележинський є керівником ще двох ТОВ та двох кредитних спілок.

Дмитро Тележинський Фото: Facebook Д.Тележинського

Наші кореспонденти проїхались по адресам київських ломбардів, вони знаходяться у спальних районах, і, погодьтеся, мають скромний вигляд, в одному з них працює ломбард з іншою назвою. Але факт є факт: дружина Разумкова, а донедавна і він сам, через компанії, що їм належать, є власниками мережі ломбардів. Як повідомляється на сайті компанії, кредити ломбардом надаються під заставу ювелірних виробів та побутової техніки.

Ломбарди  Про100Кредит у Києві Відео: Центр журналістських розслідувань 

Бізнес-активність Разумкова до 2014 року відзначена в кількох компаніях, де він у засновниках більше двох років не засиджувався. Але партнери майже не змінювались – Іван Надєїн, Володимир Земляков, Сергій Дем’янов. Вони були співзасновниками ТОВ «Укрбіоенерго» та «Зенако екотех» (2010-2011), Проектно-будівельної компанії «Зенако» (2011-2013), також Дмитро Разумков рік був співзасновником ТОВ «Укртепло» Івана Надєїна (2014-2015). Тож насьогодні іншого діючого бізнесу, окрім трьох  компаній, які займаються комерційним та політичним консультуванням, та невеликої мережі ломбардів (з досить скромними фінансовими показниками, судячи зі звітів) ми наразі у Дмитра Разумкова і його дружини Юлії Чайки не знайшли.

Між тим, на 2015-2016 рік припадає придбання подружжям декількох об’єктів нерухомості в Києві і області. У 2015 Юлія Чайка купує квартиру в Києві, у квітні 2016 року Дмитро Разумков купує домоволодіння в Софіївській Борщагівці (492 кв.м.), через місяць купує квартиру в с. Здорівка Васильківського району (120 кв.м., це вже друга квартира у цьому двоквартирному будинку – перша була придбана у 2009 р.), а в листопаді – оформляє у власність офісне приміщення на проспекті Науки, 60-А – за цією адресою і зареєстрована «Українська політконсалтингова група».

На сайті компанії останній реалізований політтехнологами групи проект датований 2017 роком. У президентську кампанію Разумков запевняв, що працює у штабі Зеленського як волонтер. І схоже на те, що він таки не має потреби у грошах – бо позичає досить крупні суми іншим. За даними Державного реєстру речових прав, у червні  2019 року Дмитро Разумков позичив Галушку Олегу Леонідовичу 26,7 млн гривень, за договором іпотеки його предметом є майновий комплекс АЗС у Вінницькій області. Але це вже інша історія, хоча й дуже повчальна – кому цікаво, почитайте рішення суду.