Освітня реформа: де на Херсонщині не готові до “Нової української школи” (відео)

14 Серпня 2019, 09:41

Наразі на Херсонщині використали лише близько 35% субвенції, виділеної на створення освітнього простору в рамках реалізації “Нової української школи”.

Про це сайту «ІРС-Херсон» повідомив директор Департаменту освіти на науки ХОДА Євген Криницький.

За його словами, у квітні була передана субвенція  місцевим бюджетам. З того часу депутати всіх рад мали зібрати сесії, аби розподілити кошти. Подекуди це зробили дуже пізно.

«Тому у нас зараз з’явилася так звана зона ризику, де ми бачимо, що умови навчання вже не будуть облаштовані до 1 вересня. Сто відсотків (і це є великим викликом для системи) не справляться з цим завданням, місто Херсон (сесія була проведена аж в кінці червня), Чаплинський район, Кочубеївська громада, Великокопанівська громада, Високопільська громада до цих пір не виділила своє співфінансування, Чулаківська ОТГ, Долматівська ОТГ, місто Гола Пристань», – повідомив Криницький.

Відповідальність за це несуть безпосередньо місцеві органи влади, зазначив чиновник.

Лідерами по використанню коштів субвенції на Нову українську школу наразі на Херсонщині є Великолепетиський район, Великоолександрівський район, Іванівський, Каховський, Нижньосірогозький, Новотроїцький район, Тавричанська ОТГ, Горностаївська ОТГ.

За словами головного освітянина області, у ОДА створена робоча група по контролю за використанням коштів на НУШ. 40% з виділених грошей мають витратити на закупівлю нових меблів (парт, шаф, стільчиків для першачків). 35% спрямовується на закупівлю комп’ютерної техніки, обладнання і мультимедійної частини і 25% – на забезпечення дидактичним матеріалом.

 

https://www.facebook.com/IPC.Kherson/videos/2687960231235541/?__xts__[0]=68.ARBNHGn99cg3uNIAQuApUzVp0ejoHEs3mG2DB267NVSh4AgAFS3tb00dhnes071eRBDoB0aQfgJmCAsULKR1_OgrNwdKbQUr4Ng8Xget_xOL9Xbx67lzr2zVhXB6ZvxxfqZpBNg_9zQlsAqIz9rdVfOrq0-tmxDkEWPf24AQh3aIfJAXMTJtVh7IeXpOaNlUic3Q6bFxzsZwJvaCduAHuFAYu2gDM2kcDdoWvF1n_xgfeR_26Ps4Fj-Ll3mYznmZaSA5BZzO2_GLMPs0YG-MmijKkBg2uWV9u2QN2HPamD2ujrQV6NqcrU3tDShID8qCe9JYQj_OdMAfsYWOGtEvpN4OzINUI1ECtCTBBhhZ&__tn__=-R

 

Нагадаємо, у двох районах Херсонщини – Високопільському та Олешківському – освітня реформа щодо впровадження Нової української школи минулого року виявилася зірваною.

У 2017 році 100 шкіл у різних регіонах України в рамках експерименту МОН перейшли на новий Державний стандарт початкової освіти — Нова українська школа. А вже з наступного навчального року зміни були запроваджені в усі школах країни. Нова українська школа – це ключова реформа Міністерства освіти і науки. Як зазначається на сайті МОН, “головна мета – створити школу, у якій буде приємно навчатись і яка даватиме учням не тільки знання, як це відбувається зараз, а й вміння застосовувати їх у житті”.