Військовий флот в Україні не відродили – екс-командир “Славутича”

07 Липня 2019, 17:00

Олексій Кисельов

Після здачі об’єктів ВМС України в Криму та Севастополі українським керівництвом, флот в Україні так і не відновили. Таку думку висловив колишній командир розвідувального корабля “Славутич” Олексій Кисельов під час онлайн-конференції, приуроченої до Дня військово-морських сил України, повідомляє медіа-центр IPC-Генічеськ.

“На сьогоднішній день це хлам, а не військово-морські сили України. Це я кажу, як спеціаліст. Якщо хто хоче зі мною посперечатися, включно з головнокомандувачем, – я готов”, – наголосив Олексій Кисельов.

Він переконаний, що у 2014 році українське керівництво здало ВМС України в Криму та Севастополі.

“Є берегові артилерійські війська, є морська піхота. Але в цілому, звичайно ж, це не флот”, – зазначив офіцер.

Також він окремо звинуватив колишнього президента України.

“Для себе особисто я це пов’язую тільки з тим, що кораблі не потрібні були, економічно не вигідні Петру Порошенко як президенту. Потрібно розібратися, скільки було витрачено грошей на непотрібні нам катери, кораблі-розвідники, хто підписував ці документи”, – зазначив Кисельов.

День Військово-морських сил України – боротьба за дати

Серед іншого, під час онлайн-конференції Олексій Кисельов висловив свою думку і стосовно вибору дати для відзначення Дня Військово-морських сил України.

“Це питання, коли святкувати День військово-морських сил України, виникало постійно. Зупинилися на цій даті, 7 липня, пов’язаної з випуском наших лейтенантів. До цього пропонувалися різні дати. Пропонувалася у нас дата і 1 травня. Це теж цікава дата, але чомусь не знайшла підтримки. Хоча я як офіцер військово-морських сил України, вважаю, що ця дата найближче відноситься до військово-морських сил”, – сказав він.- Хочу нагадати, що військово-морський флот Російської Федерації святкують 13 травня, а козацькі чайки зайшли 1 травня – майже на два тижні раніше в Ахтіарскую бухту, в той час вона так називалася, і місто Ахтіар. І займалися підготовчими заходами по заходу кораблів Азовської флотилії і Дніпровської ескадри. Тобто козаки під проводом Сидора Білого на два тижні раніше зайшли до бухти”.

Кисельов розповів про свою ініціативу: святкувати День Військово-морських сил України – саме 1 травня. Однак, за його словами, ця пропозиція не знайшла підтримки. “Я в минулому пропонував віддати належне цій даті, 1 травня, це був 1873 рік. І ми тоді якраз ставали б раніше Російської Федерації. Але командування оборони спершу довго не відповідали на ці питання, а потім і зовсім відмовилися від цієї дати. Думаю, тут була більш політична складова”, – зауважив офіцер.

“У першому залі музею Чорноморського флоту стояла козацька чайка, з цією датою. Правда, після захоплення Криму цю чайку винесли на задній двір, щоб вона не плутала дати для ЧФ РФ. Ось так вони борються: не тільки за землю, за людей, а й за дати, щоб ми ні в якому разі не були попереду. Ми і самі відмовилися, і стали шукати більш відповідну для нас дату. Все-таки наполягаю, що 1 травня – це день ВМС України”, – акцентував Олексій Кисельов.

Нагадаємо, 7 липня в Україні відзначають День Військово-Морських Сил Збройних Сил та День працівників морського та річкового флоту.