Призначений Зеленським глава Херсонської ОДА Гусєв пообіцяв облаштувати сервісні зони на КПВВ до 20 грудня

13 Липня 2019, 19:26

Президент України Володимир Зеленський в суботу, 13 липня, в Херсонській області на адмінкордоні з окупованих Кримом представив новопризначених голову Херсонської ОДА Юрія Гусєва та представника президента в АРК Антона Кориневича. Гусєв пообіцяв запустити дві нові режимних зона на КПВВ «Чонгар» і «Каланчак» до 15 листопада, сервісні зони – до 20 грудня.

Андрій Богдан, Володимир Зеленський, Юрій Гусєв, Антон Кориневич

Про це повідомляє кореспондент медіа-центру IPC-Херсон.

Президент України під час візиту до Херсонської області відвідав контрольний пункт в’їзду-виїзду (КПВВ) «Чонгар» на адмінкордоні з окупованим Кримом, де підпісав указ про призначення головою Херсонської облдержадміністрації Юрія Гусєва та представив його підлеглим. Також Зеленський представив нового представника президента в АРК Антона Кориневича.

Прямо на території сервісної зони КПВВ Зеленський провів нараду з питання облаштування інфраструктури КПВВ «Каланчак» і «Чонгар» на адмінкордоні, які він визначив першочерговим завданням для нового глави ОДА.

«Хочу почути про головні питання, плани розвитку Херсонської області. Ми не випадково з вами на КПВВ – дуже хочу, щоб ми почули, коли буде нормальна інфраструктура, щоб домовилися про конкретні терміни», – сказав глава держави.

В свою чергу Гусєв назвав питання облаштування КПВВ довгоочікуваним з 2014 року.

«Проект є знаковим, але є ризики. Перший – корупційний, нецільового використання коштів. Ми не маємо права повторити історію будівництва проекту «Стіна»… Другий ризик – ризик браку фінансування. Є ймовірність затримки фінансування. На сьогодні передбачено 104 млн коштів на реалізацію… Третій ризик – порушення підрядниками, проектантами договірних строків щодо проектування будівництва… Напрацювали план, що на початку листопада отримаємо дві якісні режимні зони КПВВ «Чонгар» і «Каланчак», – сказав він.

На прохання Зеленського уточнити конкретну дату Гусєв сказав, що це відбудеться 15 листопада та запросив президента на їх відкриття.

«До кінця року плануємо реалізувати проект в повному обсязі разом з сервісними центрами. Це стосується автовокзалів, центрів надання адміністративних послуг. До 31 грудня», – додав глава Херсонської ОДА.

Однак Зеленський попросив зробити  це до 20 грудня, на що Гусєв погодився.

Юрій Гусєв в 1999 році став радником голови Херсонської обласної державної адміністрації. У різні роки очолював групу радників екс-міністра економіки Богдана Данилишина, був заступником директора департаменту з інвестицій в мінекономіки, очолював департамент національних проектів в Держагентстві з інвестицій Владислава Каськіва. З 2014 по 2016 рік був заступником міністра оборони України.

Нагадаємо:

  • В кінці березня 2019 року заступник міністра інфраструктури України Юрій Лавренюк в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань повідомив, що до кінця року планується повністю побудувати КПВВ «Чонгар» і почати роботи на КПВВ «Каланчак».
  • У Херсонській облдержадміністарції через затримку з будівництвом Центрів надання адміністративних послуг на адмінкордоні з Кримом запропонували задіяти в КПВВ мобільні центри надання адмінпослуг для кримчан.
  • Міністерство інфраструктури замовило проектно-кошторисну документацію з облаштування КПВВ на адмінкордоні з Кримом: наразі її розробка знаходиться на фінальному етапі, повідомив перший заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Юсуф Куркчі.
  • Тендер на будівництво КПВВ «Чонгар», який очікували в травні, перенесено на серпень 2019 року.
  • 26 червня Кабмін України на своєму засіданні підтримав призначення восьми голів обласних державних адміністрацій, чиї кандидатури запропонував президент Зеленський. Зокрема, посаду голови Херсонської ОДА має посісти Юрій Гусєв.
  • 26 червня Володимир Зеленський призначив вченого-юриста, фахівця з міжнародного гуманітарного та кримінального права, правозахисника Антона Кориневича постійним представником президента України в Автономній Республіці Крим.