Децентралізація приносить кращі результати та ефективність на Херсонщині

30 Липня 2019, 20:01

ілюстраційна світлина, медіацентр в ОТГ Асканія Нова

Свєта Єрещенко

Завдяки реформі децентралізації в Україні відбувається передача повноважень та фінансів від державної влади якнайближче до людей – органам місцевого самоврядування. Наразі вже створена 881 об’єднана територіальна громада, 31 з яких – у Херсонській області. Допомагають втіленню реформи і в американському уряді.

Здійсненню децентралізації допомагає програма Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE).  Виконує програму Глобал Комьюнітіз (Global Communities) – міжнародна неурядова організація з великим досвідом покращення місцевого врядування та розвитку громад в багатьох країнах світу., та фінансується USAID. Програма діє у семи областях, у тому числі й на Херсонщині.

Загальна кількість ОТГ, які отримують допомогу за програмою, – 75, 10 з яких – у Херсонській області. Такі дані озвучила програмний спеціаліст програми DOBRE Анна Загорулько.

Експертну підтримку, можливості для навчання, додаткові ресурси для реалізації проектів отримують на Херсонщині ОТГ Асканія-Нова, Музиківська, Кочубеєвська, Присиваська, Чаплинська, Великі Копані, Високопілля, Тавричанська, Станіславська і Новорайська.

Бюджет програми 50 мільйонів доларів США.

«На всі 75 громад передбачено по 180 тисяч доларів на кожну громаду, ці кошти розподіляються поступово, середня цифра 180 тисяч доларів», – зазначила Анна Загорулько.

Програма покликана створювати умови для нових об’єднаних територіальних громад краще управляти ресурсами, підвищувати якість послуг, стимулювати місцеву економіку та посилювати долученість громадян. Передбачається, що партнерства між громадянським суспільством, приватним сектором та владою створять нові економічні можливості та покращать управління місцевими послугами. Досягнення цієї моделі врядування стане прикладом для інших громад України, сприятиме пришвидшенню процесів децентралізації та поширенню успішних практик на інші громади.

Стартовий поштовх – в Асканії-Нова

«Практично по кожному компоненту намагаємося надати громаді фінансову підтримку, щоб підштовхнути і дати можливість реалізовувати далі ці напрямки, даємо їм стартовий поштовх», – розповідає Анна Загорулько.

За її словами, задання програми – більше згуртовувати громадськість, згуртовувати населення, для  того, щоб вони розуміли, що реалізація проектів – це не тільки справа органів місцевого самоврядування, кожна людина має долучатися.

На суспільних перетвореннях акцентує й очільник ОТГ Аскані-Нова, що бере участь у програмі, Віталій Свінціцький.

«Програма DOBRE – крім фінансової підтримки, це і навчання, тренінги, наші громади змінилися», – каже він.

Завдяки програмі в цій ОТГ реалізовують декілька проектів. Зокрема, була облаштована ринкова площа: поклали близько однієї тисячі квадратних метра тротуарної плітки; обладнали актовий зал, створили умови для нарад і круглих столів, а також онлайн-трансляцій сесій селищної ради; обладнали молодіжний центр; облаштовуюють медіа-центр.

У цьому році планують продовжити реконструкцію системи водопостачання, наступного року – на майданчику для масових заходів «Асканія-фест» зробити літню кав’ярню та покриття сцени.

 

 Залучення молоді

«Ми безмежно вдячні програмі DOBRE», – каже голова молодіжної ради при Асканія-Нова селищній раді Наталія Мазурян.

Завдяки програмі у селищі облаштовують молодіжний центр «Щастя поруч». Віднайшли приміщення на другому поверсі навчального закладу, для облаштування центру виникла необхідність придбання техніки та матеріалів для ремонту.

«Молодіжний центр «Щастя поруч» – це наш перший спільний проект. Ми отримали 10 тисяч доларів від програми DOBRE. Ми приїхали на навчання, тренінг, де виникла така ідея. Нема місця, де могла би збиратися молодь, простір для молоді. Ми почали обґрунтовувати ідеї, виник проект, фінансування отримали у вигляді матеріалів, яких ми потребували», – сказала Наталія Мазурян.

 

За словами представниці молодіжної ради, головна мета проекту – створення місця зустрічі для молоді, щоб зібратися у будь-який час, разом проводити час, залучати молодь до активної участі у житті громади.

Від програми DOBRE ініціатор проекту – молодіжна рада – отримала будівельні матеріали та необхідну техніку для облаштування молодіжного центру. Спільний простір для молоді створюють в опорному навчальному закладі селища, наразі йдуть ремонтні роботи, відкрити центр планують восени.

Створення медіа-простору ОТГ

На недостатність у регіоні медіа та необхідність налагодження комунікації між органами місцевого самоврядування та громадою звернули увагу в громадській організації «Центр продуктивні ініціативи».

З цією метою створюють медіа-центр ОТГ Асканія-Нова. Для обладнання центру також отримали допомогу від DOBRE.

«Наші основні завдання – створення різних типів медіа для інформування громади та отриманння зворотного зв’язку. Від програми DOBRE ми отримали обладнання, комп’ютер, обладнання для радіо тощо. Бюджет проект складає близько 120 тисяч гривень та плануємо запуститися вже у вересні місяці», – розповідає представник центру «продуктивні ініціативи» Сергій Ведмеденко.

Як стало відомо, програма DOBRE завершується у 2021 році. За даними програмного спеціаліста DOBRE Анни Загорулько, до цього часу будуть реалізовані проекти від ОТГ, надаватимуться експертні висновки, рекомендації, нових громад вже не планують набирати.

Разом з тим, демонстрація досягнень та прогрес ОТГ-учасниць дозволить DOBRE сприяти імплементації децентралізації на національному рівні.