ОТГ Асканія-Нова: здобутки за три роки після об’єднання

30 Липня 2019, 19:55

адміністративна будівля в селищі Аскания Нова

Свєта Єрещенко

Цього року літній туристичний сезон на Херсонщині відкривали саме в селищі Асканія-Нова. На облаштованому своїми силами після створення об’єднаної територіальної громади об’єкті – «Асканія-Фест». Територія біля стадіону, на місці колишнього ставка, перетворилася на концертно-фестивальний майданчик, де також проводяться дискотеки, молодіжна рада проводить покази фільмів на відкритому повітрі. У майбутньому планують зробити покриття сцени, встановити МАФи, а поруч з цим майданчиком в – відкрити басейн.

“Ми готуємо, виставляємо на обговорення проекти басейнів, будемо знаходити кошти. Важливо пересування туристів на різних видах транспорту, харчування, у нас ще воно не на належному рівні, відкриття нових готелів”, – розповідає голова Асканія-Нова селищної ради Віталій Свінціцький.

З відвідин «Асканія-Фесту» і розпочинається імпровізована екскурсія селищем, щоб наочно подивитися на пертворення і зміни, які відбулися після створення ОТГ.

Територіальна громада Асканія-Нова селищна рада була утворена в липні 2016 року внаслідок об’єднання двох рад – селищної та Маркеєвської сільської. У підсумку в об’єднання увійшло 7 населених пунктів. Загальна кількість населення – понад 5,5 тисяч осіб.

Здобутки після об’єднання

Сукупний бюджет рад, що об’єдналися в ОТГ Асканія-Нова у 2016 році складав 2,4 мільйона гривень, а у в 2018 році – вже близько 36 мільйонів.

«Ми досягли енергонезалежності: перейшли від газу на дрова, вугілля. Протягом зими ми бачимо на сайті температурний режим у кожній школі, це приємно. Якщо був би газ, діти замерзали, ми від того відійшли. Було таке, що за дві доби ставили котельні, ми хотіли дати дітям тепло, і ми його дали. За гроші субвенції ми привели трактор та подріблювач. Ми почали сухі трави спалювати у котлах. Ми ще не отримали вугілля, не отримали ще пелети, ми цією технікою, комунальним підприємством, подавали тепло дитячим садкам, була економія, а найголовніше – тепло!», – згадує Віталій Свінціцький.

Серед результатів після об’єднання в селищній раді виокремлюють наступні:

в усіх населених пунктах встановлені дитячі майданчики, за підтримки місцевих мешканців в усіх населених пунктах працює вуличне освітлення, створений підрозділ «соціальної допомоги», співробітники якого обслуговують одиноких громадян, що потребують сторонньої допомоги, діють програми «відпочинок та оздоровлення дітей», «відшкодування різниці у тарифах», «поліпшення якості харчування вихованців закладів освіти», «благоустрій», «власний дім», «проведення культурно-масових заходів» та інші – понад двох десятків програм.

Створено відділ освіти, культури спорту і туризму. Створена молодіжна рада виграла проект для облаштування молодіжного центру. У 2018 році створено опорний заклад навчально-виховний комплекс Асканія-Нова-гімназія, створена дитячо-юнацька спортивна школа. Усі заклади освіти та культури переведено на енергозберігаючі твердопаливні котли, у 2018 році амбулаторія перетворена на некомерційне комунальне підприємство «Амбулаторія загальної практики – сімейної медицини» Асканія-Нова селищної ради, до складу якого входить пять фельдшерських пунктів. Здійснено ремонт приміщення невідкладної допомоги, кабінетів амбулаторії, замінено вікна, двері на енергозберігаючі, встановлено твердопаливний котел, облаштований стоматологічний кабінет, фінансується програма пільгових рецептів тощо.

Крім того, було відкрито три стадіона, у селищі облаштовуються фото-зони.

“До нас зайшли інвестори. Соняшні батареї – Energy, три гектара поставили, ще три планується. Зайшли до нас китайці: вирощують сайгаки, планують вирощувати лікарські трави, і навіть тут поставити переробку. Два інвестори вже є! Ця земля (яку орендують інвестори) нам нічого не давала, вони її привели до ладу, нам платятть подадтки, починають допомогати з соціальною сферою.”, – зауважує голова селищної ради.

Крім того, займаються тут і розробкою туристичного кластеру “Соляна дорога” – у співпраці з іншими ОТГ. Спільно розвивати внутрішній туризм на своїх територіях вирішили три громади – Присиваська, Асканія-Нова і Тавричанська.

“Була проблема: вода в селищі Маркеєве, яке до нас приєдналося, ми виділили 900 тисяч на водопосточання. Заміна мережі, насоса, поставили частнотний пертворювач”, – каже Свінціцький.

“Ми отримали у 18-му році повноваження на землю. Люди почали отримувати по півтора гектара, Маркеєве у першу чергу отримали, зараз працюємо, 2400 га роздаємо асканійцям. Це теж показник”, – зазначає селищний голова.

Отримувати кращі результати від децентралізації ОТГ Асканія-Нова допомогає і програма ДОБРЕ, завдяки якій облаштовують ринкову площу, молодіжний центр, залу засідань у селищній раді та запускають роботу медіа-центру. Детальніше про це у наступних матеріалах.

Досвід з Америки – в Асканію-Нова

“Асканія – туристична. У нас в планах зробити туристичну агенцію, я бачив це в Америці, я зроблю це в Асканії. Нам вона потрібна, це все потрібно. Місто Гелена (яке відвідали учасники навчального візиту від програми ДОБРЕ у США) – це приблизно три тисячі населення. І кожного року мільйон туристів, ну не побачив я там такого, як у нас є. Але у них є музеї, майданчики для пікніків, є де скупатися, гарні дороги. Але такого парку та зоопарку, як у нас є – в Асканії Нова, немає. Там є готелі, кухні, ресторани, казино, люди не ходять пішки, є паровозики, є де скупатися. – зараз ми над цим і будемо працювати”, – ділиться спогадами про поїзду до США селищний голова Асканії-Нова.

За словами голови ОТГ за перспективним планом, який на стадії обговорення, планують розвивати туристичний потенціал селища, створити умови, щоб відппочивальники, після відвідування заповіднику, могли залишитися на якийсь час в Асканії-Нова. Для цього хочуть вдосконалити інфраструктуру, відкрити готель, можливо на базі будівлю, яку неповністю займає амбулаторія, нові заклади харчування, урізноманітнити можливості для дозвілля.

“Децентралізація – це сильний повтштовх, його треба продовжувати”, – уклав Свінціцький, наголошуючи, що повштовх у розвитку потенціалу селища надало саме створення ОТГ.

Разом з тим, серед місцевого населення, і зараз зустрічаються ті, хто виступає як у цілому, проти об’єднання, так і зокрема проти якихось ініціатив від керівництва ОТГ. Саме тому в селищі тепер стало звичною практикою – проводити громадські обговорення з важливих питань з життя громади.