Національний екзит-пол: до Ради проходить п’ять партій

21 Липня 2019, 21:00

Херсонський морський порт Скріншот: RE:THINK

За даними національного екзит-полу, до Верховної Ради України потрапляють п’ять політичних партій, повідомляє медіа-центр IPC-Генічеськ.

Згідно опитування виборців на виході з виборчих дільниць, який провели Фонд «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва», Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) та Український центр економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова, п’ятивідсотковий бар’єр долають наступні політичні сили:

  • Політична партія “Слуга народу” – 43,9%
  • «Опозиційна платформа – За життя» – 11,5%
  • «Європейська Солідарність» – 8,9%
  • Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» – 7,6%
  • «Голос» – 6,3%

Опитано 10 551 респондент на 300 виборчих дільницях.

На сайті національного екзит-полу зазначається, що управління проектом, його фінансовий і медійний менеджмент здійснює  Фонд «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва». Наукове керівництво проектом, розробку вибірки і координацію опитування виконує КМІС. Опитування виборців на виході з виборчих дільниць провели Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) і Центр Разумкова.

Генеральна сукупність екзит-полу – виборці, які проголосували на виборчих дільницях на території України (крім спеціальних дільниць). Теоретично вибірка репрезентативна для України в цілому,  для всіх тих дільниць, на яких відбулися вибори. Опитано 11 629 респондента на 300 виборчих дільницях. Застосовувалася методика «таємного голосування».

Рівень досяжності склав 74%

Статистична  похибка вибірки не перевищує  2,5% для лідерів і в межах 0,5–1% для інших партій

Нагадаємо:

  • В Україні 21 липня 2019 року проходили дострокові вибори до Верховної ради України. Виборці в багатомандатному виборчому окрузі мали можливість проголосувати за одну з 22 партій, які беруть участь у виборах. Також виборці проголосували за одного з кандидатів на 199 одномандатних виборчих (мажоритарних) округах, де за місце в парламенті боролися 3220 кандидати: 1404 представляли 58 політичних партій і блоків, ще 1680 – самовисуванці.