Генічеська міська рада агітувала за кандидатів у народні депутати?

20 Липня 2019, 18:07

ілюстраційна світлина: Генічеська міська рада до війни

Напередодні дня голосування з позачергових виборів народних депутатів, 20 липня в Україні наступив день тиші.

Тим часом, спілкуючись з експертами, підводимо підсумки і визначаємо особливості передвиборчого процесу в Генічеському районі Херсонщини.

Зокрема, на сайті Генічеської міської ради було оприлюднено декілька публікацій із згадками про кандидатів у народні депутати.

скріншот з сайту Генічеської міської ради

«Завдяки кандидату в депутати від нашого округу Вегандзу Мясникяну, на День Рибалки 13 липня 2019 року на 21..00 годині на міському пляжі  відбудеться концерт Тамерлана та Альони! Тож чекаємо на драйвове свято!», – йшлося у повідомленні на сайті цієї установи від 5 липня.

В іншому матеріалі під заголовком “Дякуємо за свято” відзначили одразу трьох кандидатів.

«Генічеська міська рада висловлює особливі слова подяки генеральному спонсору фестивалю «Рибацька вдача – 2019», кандидату в народні депутати Верховної Ради України ВЕГАНДЗУ МЯСНИКЯНУ за яскравий музичний подарунок та призи учасникам чемпіонату зі спортивної рибалки. Дякуємо спонсору спортивних заходів до Дня рибалки (товариська зустріч дитячих команд з футболу, пляжний волейбол) кандидату в народні депутати Верховної Ради України ОЛЕКСАНДРУ КІСТЕЧКУ. Висловлюємо слова подяки за святковий феєрверк, смачну юшку та солодкі подарунки дітям кандидату в народні депутати Верховної Ради України ПАВЛУ ФІЛІПЧУКУ», – зазначається у повідомленні від 15 липня.

скріншот з сайту Генічеської міської ради

Екперт: Генічеська міська рада брала участь у передвиборній агітації

Генічеська міська рада попри встановлені законодавством обмеження, брала участь у передвиборній агітації. Такий висновок зробив Громадський омбудсмен із захисту виборчих прав у Херсонській області громадянської мережі ОПОРА В’ячеслав Гусаков, коментуючи публікації на сайті Генічеської міської ради медіа-центру IPC-Генічеськ.

«Публікацію на сайті можна вважати участю органу місцевого самоврядування в передвиборній агітації», – зазначив експерт.

Разом з тим, він нагадав, що згідно Законом України «Про вибори народних депутатів України» встановлюються обмеження стосовно ведення передвиборчої агітації. Згідно законодавства, участь у передвиборній агітації, зокрема, забороняється органам виконавчої влади, органам влади Автономної Республики Крим та органам місцевого самоврядування, правоохороним органам і судам.

скріншот з сайту Генічеської міської ради

«У цьому випадку можна говорити про участь у передвиборній агітації органу місцевого самоврядування у вигляді публікації на сайті політичної реклами», – зазначив Вячеслав Гусаков.

У своїх висновках він посилається на стаття 68 того ж Закону, де визначаються форми и засоби передвиборної агітації.

«Передвиборна агітація може проводитися у таких формах:

оприлюднення в друкованих та аудіовізуальних (електронних) засобах масової інформації політичної реклами, виступів, інтерв’ю, нарисів, відеофільмів, аудіо- та відеокліпів, інших публікацій та повідомлень;

проведення концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрації фільмів та телепередач чи інших публічних заходів за підтримки партії – суб’єкта виборчого процесу чи кандидата у депутати, а також оприлюднення інформації про таку підтримку;

Кандидат у депутати в одномандатному окрузі фінансує із коштів свого виборчого фонду заходи і матеріали передвиборної агітації та розміщення політичної реклами на власну підтримку.

Підтримка кандидатом у депутати в одномандатному окрузі від свого імені проведення концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрацій фільмів, телепередач чи інших публічних заходів, а також проведення зазначених публічних заходів на власну підтримку може здійснюватися лише у разі фінансування таких заходів із коштів виборчого фонду цього кандидата у депутати в одномандатному окрузі», – йдеться у 9-му розділі Закону України «Про вибори народних депутатів України».