Брак бюлетенів, «замінування», переплутані кандидати: як проходять вибори на Херсонщині

21 Липня 2019, 15:33

іллюстраційне фото

Станом на 13:00 серйозних порушень на дільницях Херсонщини не зафіксовано. Але не обійшлось без ексцесів, які можуть вплинути на результати голосування. Зокрема, у виборчому окрузі № 185.

Про це Центру журналістських розслідувань розповів представник Комітету виборців України у Херсонській області Дементій Бєлий.

“Від нашої організації на всіх п’яти округах діють мобільні групи, що моніторять виборчий процес. Станом на першу половину дня комплексних порушень зафіксовано не було», — розповів Бєлий.

У Херсоні кілька виборців намагалися винести бюлетень із дільниці. Ці спроби були зупинені членами ДВК.

Дементій Бєлий, голова Херсонської облорганізації Комітету виборців України Фото: kherson.ipc.org.ua

У смт. Чаплинка, що входить до виборчого округу №185,  солдатам строкової служби помилково видали бюлетені для голосування за кандидатів у одномандатному окрузі – так званій «мажоритарці».  Наразі з’ясовується кількість військовослужбовців, які проголосували. Ця ситуація може спричинити визнання виборів в окрузі недійсними.

Близька до критичної ситуація  на дільницях у курортних селищах Щасливцево та Стрілкове Генічеського району.  Сюди не завезли додаткові бюлетені для відпочивальників, які змінили адресу голосування, тож за умови високої явки місцевих жителів бюлетенів на всіх виборців може не вистачити.

Фото: investigator.org.ua

Також не обійшлось зранку й без хибних повідомлень про мінування дільниць. Телефоном невідомі повідомили про закладену вибухівку на дільниці в с. Дніпровське Білозерського району. Виборців та членів ДВК  евакуювали,  слідчо-оперативна група поліції, що прибула на місце, підозрілих предметів не виявила. Наразі дільниця працює в штатному режимі.

Нагадаємо:

  • 20 травня новообраний президент Володимир Зеленський на інавгурації заявив, що розпускає Верховну Раду України восьмого скликання.
  • Позачергові вибори до парламенту призначені на 21 липня.