Завдяки медичній реформі лікар став ближче до пацієнта, – Торубар

19 Червня 2019, 12:38

Свєта Єрещенко

Медична реформа приносить результати і позитивні зміни в сфері охорони здоров’я в Генічеському районі Херсонщини. Таку думку висловив головний лікар Генічеського центру первинної медико-санітарної допомоги Леонід Торубар під час онлайн-конференції, організованої медіа-центром IPC-Генічеськ.

“Ближче став лікар саме до пацієнта, є телефон лікаря, люди стали більш захищені. Десь хтось розповідає, що незадоволені, але на першому рівні ми зустрічаємо пацієнтів, я набираю людей: люди задоволені. Якщо лікар на курсах, лікарняному або у відпустці, обов’язково бере заміна. На медичне обслуговування скарг немає”, – розповів Торубар.

За його даними, зараз 74% населення підписали декларації з лікарями. З квітня в Генічеському районі було виписано 12 тисяч рецептів. За державною програмою “доступні ліки” пацієнти отримують медикаменти (які є в загальному переліку) або безкоштовно, або з невеликою доплатою.

“У нашому районі триває медична реформа. На сьогодні 74% жителів нашого району обрали собі лікаря, заповнили декларації. Практично всі лікарі, терапевти і педіатри, які у нас працюють, набрали свої норми. Питань виникає багато. До кінця не вирішене питання стосовно відпочивальників. Будемо, звичайно, допомогу надавати, вирішувати питання при виникненні, законодавчо це не вирішено”, – зазначив головний лікар.

Стосовно нестачі в районі лікарів, Торубар висловив надію, що цю проблему можливо вирішити завдяки будівництву житла для медиків. Зараз закладається будівництво восьмиквартирного будинку в місті Генічеську, пропозиції були спрямовані для фахівців з інших регіонів країни. Відгукнувся молодий лікар з Сум, готовий переїхати і працювати в Генічеську.

“Зарплати підвищилися: в два-два з половиною рази у лікарів, завдяки цій реформі. Тому вже є престиж, мотивація для роботи у лікарів первинної ланки з’явилася завдяки цій реформі”, – додав головний лікар.

Про анонсоване владою будівництво медичних установ в селах Щасливцеве та Чонгар, Торубар поінформував, що терміни були продовжені.

“Планується будівництво двох сімейних амбулаторій, держава повинна побудувати в селі Щасливцеве і в селі Чонгар. Зараз графіки зсинули, обіцяють на наступний рік, що завершать будівництво. Ми отримали гарні санітарні машини для цих амбулаторій ще в грудні місяці, але будівництво поки не розпочато, сподіваємося, що буде”, – повідомив він.

За словами Торубара, також було перенесено початок реформування установ другої ланки.

“З 1 липня повинна була початися реформа установ другої ланки, розширюватися діагностична база. Але в зв’язку з фінансовою напругою в країні перенесли на 1 січня 2020 року”, – сказав він.

Головний лікар порадив, щоб жителі району, які ще не уклали договори з лікарями, до 1 січня наступного року намагалися їх укласти.

“Можливість така в нашому районі поки існує. Потрібно підходити до лікарів і укладати договори, тому що потім почнуться питання. І людині, яка не уклала договір, не зможуть виписати медикаменти за програмою “доступні ліки”, – закликав Торубар.

За офіційною інформацією, з січня 2018 року Міністерство охорони здоров’я розпочало впровадження змін в охороні здоров’я. Перший етап реформи стосувався механізму фінансування медичних закладів, що надають первинну медичну допомогу.

Національна кампанія з вибору сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів стартувала в квітні 2018 року. Українці могли вільно обирати лікаря, без прив’язки до місця реєстрації.

Наступний етап після реформи первинної ланки мав розпочатися з липня 2019 року. Цей етап передбачатиме задоволення більшості потреб пацієнта з діагностики у сімейного лікаря, терапевта або педіатра, найбільш необхідних безоплатних дослідженнях та аналізах, консультаціяз вузькопрофільних спеціалістів. За направленням сімейного лікаря, терапевта і педіатра пацієнти зможуть проходити низку обстежень безкоштовно.