Від 3 до 6 років позбавлення волі: суд оголосив вирок п’ятьом фігурантам справи Гандзюк

06 Червня 2019, 17:59

Покровський районний суд Дніпропетровської області затвердив угоди зі слідством п’ятьох фігурантів справи вбивства радниці міського голови Херсона Катерини Гандзюк — Сергія Торбіна, Микити Грабчука, Віктора Горбунова, В’ячеслава Вишневського, Володимира Васяновича. 

Усім інкримінували 27, 28, 121 статтю ККУ — умисне тяжке тілесне ушкодження заподіяне групою осіб за попередньою змовою. Угоди зі слідством п’ятьох фігурантів затверджені 19 квітня, пише Центр журналістських розслідувань з посиланням наУкраїнські новини.

  • Сергія Торбіна засудили до 6 з половиною років позбавлення волі
  • Микиту Грабчука до 6 років
  • Володимира Васяновича, В’ячеслава Вишневського до 4 років
  • Віктор Горбунов – 3 роки

Водночас, фігурантам зарахували вже відбутий термін. Оскаржити рішення суду обвинувачені можуть протягом 30 днів.

За даними слідства, організатор злочину Сергій Торбін, в липні 2018 року отримав від двох неназваних судом осіб (з якими вони зустрічалися у Херсоні неподалік кафе “Золотий ключик”) замовлення завдати шкоди громадській активістці Херсона Катерині Гандзюк та отримав за це 4500 доларів. Згодом схилив інших обвинувачених — Микиту Грабчука, Володимира Васяновича, В’ячеслава Вишневського та Віктора Горбунова – до участі в замаху, наголосивши, що Гандзюк має проросійські погляди, є сепаратисткою та принижує учасників бойових дій на Донбасі. За це він заплатив їм 4000 доларів, а 500 залишив собі. Закупили знаряддя злочину, телефонні картки для комунікації, які згодом знищили, та здійснювали спостереження за Гандзюк. Відповідно до розподілених ролей, Вишневський знайшов об’яву для придбання кислоти, Горбунов її придбав, обливати мав Грабчук.

31 липня вони приїхали до будинку Гандзюк на автомобілі Торбіна. Васянович чекав у машині, Вишневський розташувався на спортивному майданчику, Грабчук з кислотою неподалік. Коли за Гандзюк приїхала службова машина, Вишневський дав сигнал Грабчуку і той приготувався вчинити злочин. Коли Катерина вийшла з будинку, він підбіг з заду та вилив на неї кислоту. Потім вони скрилися з місця злочину на машині Торбіна та дорогою викинули у річку телефонні картки.

Також була прихована пляшка від кислоти та кросівки Микити Грабчука. Згодом від замовників Торбін мав отримати гроші для подальшого переховування, саме тоді їх і затримали правоохоронці.

Наразі у справі лишається троє підозрюваних: Ігор Павловський, Владислав Мангер, Олексій Левін. Останній наразі перебуває у розшуку.

Раніше повідомлялось, що організатор нападу на херсонську активістку Катерину Гандзюк Сергій Торбін визнав себе винним після угоди зі слідством і погодився на 6,5 років в’язниці.

  • 31 липня 2018 року на керуючу справами виконавчого комітету Херсонської міськради Катерину Гандзюк напали біля під’їзду її будинку. Її облили концентрованою сірчаною кислотою, у результаті жінку було госпіталізовано з хімічним опіком.
  • 4 листопада Гандзюк померла в київській лікарні, де вона лікувалася після нападу. Після цього слідчі змінили кваліфікацію нападу на неї на завершений злочин – по п.4, 6, 11 і 12 ч. 2 ст. 115 ККУ (умисне вбивство, вчинене групою осіб, з корисливих мотивів, з особливою жорстокістю, за замовленням).
  • П’ятеро нападників на херсонську активістку Катерину Гандздюк, включаючи організатора і виконавців, пішли на угоду зі слідством і визнали себе винними.