Вчені з Атланти завершили дослідження впливу заводу “Кримський титан” на екологію і населення Херсонщини

28 Червня 2019, 17:03

Фото надане дослідниками

Спільна бригада ДУ “Центр громадського здоров’я МОЗ України”, дослідників-науковців з Атланти (США), фахівців з різних областей України та представників ДУ «Херсонський лабораторний центр МОЗ України» завершили дослідження впливу заводу “Кримський титан” на екологію і населення Херсонщини.

Дослідження проводилося з 24 червня на території Каланчацького та Чаплинського районів, в населених пунктах, що межують з заводом «Титан». Крім вимірів повітря, фахівці проводили опитування серед місцевого населення і прикордонників, які несуть службу на адмінкордоні з тимчасово окупованим Кримом.

За словами фахівців, їх мета – провести дослідження, виявити хвороби та їх причини, виробити рекомендації та допомогти населенню.

Попередні результати дослідження очікуються через місяць, повідомив медіа-центру «ІРС-Херсон» керівник програм польових епідеміологів Центру контролю захворювань США Олден Хендерсон.

«Десь через місяць у нас будуть якісь результати. І це будуть приблизні результати. Мене вразило те, що люди в основному говорять, що це відбувається тривало протягом декількох років (викиди – ред.). Вони впевнені в цьому, вони не відчувають себе добре, вони звинувачують в цьому ці викиди», – повідомив Хендерсон.

За словами фахівців, жителі населених пунктів Херсонщини, які межують з «Титаном», кажуть про першіння в горлі і подразнення очей, труднощі дихання без наявності високої температури. Вони зберегли в себе опале з дерев минулорічне листя, яке має пошкодження, і показували його дослідникам разом з пошкодженими від викидів велосипедами, показували, що трапилося з металевими предметами, огорожами у них у будинках та на подвір’ях.

Подробиці дивіться на відео.