У Генічеському районі відзначатимуть День кримськотатарського прапора

24 Червня 2019, 19:17

26 червня у Генічеському районі Херсонської області проведуть низку заходів, присвячених Дню кримськотатарського прапора. Про це написав на своїй сторінці у Фейсбуці голова Херсонського регіонального меджлісу Ленур Люманов, передає медіа-центр IPC-Генічеськ.

Голова регіонального меджлісу опубліковав програму заходів:

08:00 год. – формування та виїзд автоколони до центру смт. Новоолексіївки (автівки, що їдуть до Новоолексіївки, збиратимуться біля стели Махарадзе).

09:00 год. – хода з прапорами (від кафе «Дружба» до Новоолексіївського СБК).

09:10 год. – святкова концертна програма у Новоолексіївському СБК.

10:20 год. – показові спортивні виступи та змагання з національної боротьби куреш та кіокушин-карате.

За повідомленням Центру журналістських розслідувань, до київського міжнародного аеропорту «Бориспіль» у понеділок, 24 червня, рейсом з Туреччини прибув кримськотатарський прапор, який протягом 9 місяців подорожував по всьому світу і відвідав 28 країн в рамках акції «Об’єднані прапором – #LIBERATECRIMEA». Прапор, який активісти міжнародного руху #LIBERATECRIMEA розгорнули і підписали в кожній з країн, буде використовуватись в ході заходів, присвячених Дню кримськотатарського прапора, який відзначається 26 червня.

Нагадаємо:

  • День кримськотатарського прапора щорічно відзначається 26 червня, починаючи з 2010 року. Для його святкування був обраний перший день ІІ Курултаю (національного з’їзду – ред.) кримськотатарського народу, що пройшов 26-27 червня 1991 року в Сімферополі, на якому прапор був затверджений в якості національного.
  • Кримськотатарський прапор являє собою полотно небесно-блакитного кольору із зображенною в його верхньому лівому кутку золотою тамгою (тарак-тамга, Taraq tamğa) – родовим знаком ханів Гіраїв, який став гербом кримських татар.