Після журналістського розслідування власникам земельних ділянок на Херсонщині збільшують виплати?

30 Червня 2019, 15:00

село на Херсонщині, іллюстраційне фото

У селі Чонгар Херсонської області власникам земельних ділянок пообіцяли збільшити орендну плату за використання паїв. Про це журналістам повідомив один з пайщиків.

“Що вам сказати, це небо і земля – те, що раніше було і зараз”, – сказав він.

Як стало відомо, після виходу в ефір сюжету Центру журналістських розслідувань щодо скупки землі депутатом Херсонської обласної ради Альбертом Черепахою у декількох селах на Херсонщині за повідомленнями місцевих мешканців відбулися збори із власниками земельних паїв, які ті здають в оренду. 

Так, у Чонгарській сільській раді журналістам підтвердили інформацію, що у місцевому будинку культури запланована зустріч пайщиків особисто з Альбертом Черепахою.

Однак після приїзду журналістів той став стверджувати, що опинився тут випадково і ніякого заходу сьогодні не проводить. Людей, що зібралися, централізовано на декількох автівках та автобусах відвезли за адресою, за якою зареєстроване приватне підприємство “Співдружність-Південь”.

За його словами, збори організовувало керівництво підприємства у закритому режимі, а не він. 

Поспілкуватися з журналістами депутат пообіцяв пізніше.

“Ви не витрачайте час, випийте кави, а я вас наберу, коли звільнюсь”, – сказав Альберт Черепаха.

Скоріш за все, збори з пайщиками і керівництвом приватного підприємства таки провели, але журналістів не допустили. Ворота, що ведуть на територію підприємства, були зачинені. 

Через деякий час з території підприємства стали виходити люди, пайщики спілкування з пресою уникали. Декілька з них зазначили, що їм пообіцяли збільшення плати за землю, яку здають в оренду. 

Десь за годину повз знімальної групи проїхала автівка, на якій раніше їздив Альберт Черепаха.

Попри обіцянки, на час публікації цього матеріалу, депутат так і не відповів на запитання журналістів.

У сюжеті Центру журналіських розслідувань йшлося про те, що, згідно декларації, Альберт Черепаха має у власності 2 тис. 295 га землі. 

У 2018 році Альберт Черепаха задекларував придбання  земельних ділянок у мешканців сіл Генічеського району, які повідомили журналістам, що це були паї і вони здали їх в довгострокову оренду. При цьому люди стверджують, що їм платили крупні суми (від 70 до 130 тис. грн.) за паї, оформлялось це як оренда на 49 років, але екземпляра договору чи її нотаріально посвідченої копії їм не надали.