“Можливі маніпуляції”, – експерт про виступи проти створення ОТГ у Генічеському районі

09 Червня 2019, 10:18

Свєта Єрещенко

У Генічеському районі керівництво низки населених пунктів відкрито проголосило про спротив реформі децентралізації, аргументуючи таку позицію нібито невдалими наслідками реформування місцевого самоуправління у сільській місцевості. Як на це реагують в експертному середовищі, і чи вплинуть такі заяви на впровадження реформи у цьому районі Херсонщини, – з’ясовував журналіст медіа-центру IPC-Генічеськ.

Селищний голова: “Нам не треба об’єднання”

На цьому тижні декілька голів сільських та селищних рад Генічеського району організували поїздку до населених пунктів до вже створених об’єднаних територіальних громад Херсонської області.

На завершення поїздки її учасники виступили на онлайн-конференції, де розповіли про свої враження від візиту до ОТГ Чаплинського району. Розмови сконцентрувалися на виявленні “негативних наслідків децентралізації”: як у віддалених від центру ОТГ селах нібито збираються закривати школи і дитячі садочки, воду подають по три години на добу.

“Об’їхавши три сільські ради, ми виявили, що ті сільські ради, які приєдналися до центральної громади, перебувають у досить таки скрутному становищі. Це і вода, автотранспортні послуги, послуги щодо реєстрації. У багатьох громадах готуються до закриття дитячі садочки, готуються до закриття школи, тому що там перебуває мала кількість учнів, дітей. Думаю, що при об’єднанні громад у Генічеському районі нас чекатиме таке саме становище. Це буде розвалювати села, особливо маленькі”, – поділився враженнями голова Щорсівcької сільської ради Володимир Шарлай.

“Децентралізація поки не створила умов та мотивацію для збереження кількості у віддалених селах. І ми це побачили наочно”, – зауважив Стрілківський сільський голова Олександр Пономарьов.

“Те, що ми побачило, у багато чому нас засмутило. Досі є села, де вода постачається по три години на добу. У літній період у нас багато запитань у місцевого населення щодо води. А там спитати нікого! У старости повноважень немає, бюджета немає, усіма фінансами розпоряджається центральна садиба, де більшість депутатів ”, – висловився Червонський сільський голова Олег Кульчицький.

на онлайн-конференції в Новоолексіївці

У зв’язку з тим можновладці уклали, що не бачать сенсу формувати ОТГ і виступили проти реформи децентралізації у цілому. Учасники поїздки повідомили про наміри поділитися враженнями  і з  представникам місцевих громад, депутатами і зробити подальші висновки.

“Ми так поспілкувалися, з сільськими головами: з бюджетним кодексом, який є зараз, ми можемо, кожна сільська рада, бути окремо, без об’єднання в єдину Генічеську громаду. Нам не треба об’єднання, нам треба те життя стабільне, яке є сьогодні. Об’єднуватися нам не варто, я не підтримую”, – резюмував Новоолексіївський селищний голова Олександр Бурковський.

Тетяна Вороніна (зліва) у “містечку децентралізації” в Скадовську

Експерт: влада чинить опір реформі та вдається до маніпуляцій

Разом з тим експерт з децентралізації Тетяна Вороніна звернула увагу на можливе маніпулювання громадською думкою.

“Ті, хто бажає не об’єднання громад, а припинення реформи децентралізації, можуть вдаватися до маніпуляцій людьми у своїх інтересах”, – так експерт зі стратегічних комунікацій проекту «Я-громада!» Тетяна Вороніна прокоментувала медіа-центру IPC-Генічеськ заяви керівництва низки сільських та селищних рад Генічеського району.

“Безумовно, є люди, які сподіваються, що децентралізація буде припинена. Люди не хочуть втрачати повноваження і важелі впливу. В цьому одна з основних проблем. І, безумовно, грошові потоки. Основні спекуляції: це закриття шкіл, вимирання сіл”, – зазначила експерт.

Також вона звернула увагу, що розвиток громад, які об’єдналися, відбувається, не миттєво, до того ж подекуди спостерігаються і громади, які виявилися неспроможними. Таких український уряд пропонує приєднувати у майбутньому до спроможних громад.

“Це по-перше, по-друге, ті, хто не хочуть приєднання, маніпулюють людьми в своїх інтересах. Однак реформа незворотня. Тема «один район – одна громада» зараз дуже актуальна там, де невеликі райони, і де районна влада розраховує на те, що вона просто перейде в статус керівництва громади. Вони дуже розраховують, що за ними збережеться цей статус”, – додала Тетяна Вороніна.

Під час виступів деякі сільські та селищні голови також жалілися на поганий стан доріг у Херсонській області. При цьому експерт з децентралізації пояснила, що ремонт автошляхів обласного значення – не в компетенції ОТГ, а обласних рад.

Також експерт порадила тим представникам влади, які висловилися проти створення ОТГ, продовжити поїздки і завітати до інших регіонів, де створені ОТГ, адже “історій успіху дуже багато”.

встановлена цього року сцена для проведення заходів у селищі Асканія-Нова

“Не хочуть помічати позитив”, – голова ОТГ

За даними медіа-центру IPC-Генічеськ, делегація з Генічеського району відвідала, зокрема, декілька населених пунктів трьох різних ОТГ: Хрестівської, Асканійської та Чаплинської. 

У свою чергу, голова ОТГ Асканії-Нова Віталій Свінціцький пояснив, що в селі Маркеєве (що входить до Асканійської ОТГ), яке серед інших відвідали керівники низки сільських населених пунктів Генічеського району, вода подається по три години, тому що так вирішила місцева громада, імовірно, для зменшення вартості оплати послуг.

“А те, що їм систему водопостачання відразу поміняли (після об’єднання), – вони про це не чули, так? Або не хотіли чути? Маркеєве і не мріяло про землю. Завдяки децентралізації воно її отримало. Я пішов створювати громаду, знав, що буде результат, і він є. Все добре. А ті, хто не хочуть бачити добре, то це вже їхні проблеми. Зараз близько 2000 людей отримають землю, якби не децентралізація, могли б вони її отримати? Хіба це не успіх?”, – наголосив у коментарі медіа-центру IPC-Генічеськ селищний голова.

Він зазначив, що на території об’єднаної громади ніхто не закривав ні дитячі садки, ні школи, але усім установам, налагодили опалення.

смт. Асканія-Нова

Як раніше повідомляв медіа-центр IPC-Генічеськ, на початку 2015 року бюджет об’єднаної громади Асканія-Нова був 2,4 мільйонів гривень, сьогодні він складає  35 мільйонів, 15 із них – власні доходи. За даними селищного голови Віталія Свінціцького, надходження до бюджету йдуть з податку на прибуток, землі, заповідника, фермерів, підприємців.

Крім того, і Чаплинська, і Асканійська ОТГ отримують допомогу від програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність»  – скорочено DOBRE.

Асканійська громада виграла грант на 180 тисяч доларів США, які необхідні для облаштування ринку, ремонт будівлі селищної ради, водозабезпечення та придбання МАФу.

Чаплинська ОТГ також виграла вже другий грант від DOBRE. За першим грантом будували дитячі спортивні майданчики в селах, центральний стадіон. Другий грант стосується модернізації системи водопостачання: заміни насосів, виведення системи на диспетчерський пульт.

Нагадаємо, в Україні відбувається децентралізація – передача повноважень та фінансів від державної влади якнайближче до людей – органам місцевого самоврядування.

Реформа триває з 2014 року.

Наразі в Генічеському районі Херсонської області не створено жодної ОТГ. У цілому, в області сформовано 31 об’єднана територіальна громада. За ухваленим перспективним планом, населені пункти Генічеського району увійдуть до однієї ОТГ.

З 2019 року стартував другий етап реформи децентралізації. Чергові місцеві вибори восени 2020 року мають пройти на новій територіальній основі районів та громад.