Литва визнала геноцидом насильницьку депортацію кримськотатарського народу

06 Червня 2019, 15:35

Парламент Литовської Республіки визнав геноцидом насильницьку депортацію кримськотатарського народу в 1944 році.

Про це повідомив глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, пише Центр жуурналістскіх розслідувань.

«Щойно парламент Литовської Республіки проголосував за рішення щодо визнання насильницької депортації кримськотарського народу 18 травня 1944 року геноцидом. З присутніх на засіданні 79 депутатів парламенту 77 проголосували «ЗА». Не було жодного голосу «проти». Дякуємо литовському народові та литовським політикам!», – пише Чубаров.

В інтерв’ю Центру журналістських розслідувань історик, кандидат політичних наук Гульнара Бекірова заявила, що історики надають допомогу прокуратурі АРК в розслідуванні кримінального провадження, відкритого за фактом геноциду кримськотатарського народу – насильницького виселення кримських татар сталінським режимом в 1944 році з Криму. Розслідування ускладнюється тим, що підозрюваних у цій справі вже не залишилося в живих. Крім того, заважає те, що українське законодавство досі не гармонізоване з міжнародним правом в частині військових злочинів і злочинів проти людяності.

Нагадаємо:

  • 12 листопада 2015 року Верховна Рада України визнала геноцидом злочинну депортацію сталінським режимом кримських татар 18 травня 1944 року.
  • Прокуратура АРК в ході розслідування кримінального провадження за фактом геноциду шляхом насильницького переселення у 1944 році кримськотатарського народу та представників інших національних груп з території Кримської АССР для проживання до непристосованих районів Узбецької РСР, Казахської РСР, Башкирської АРСР, та інших областей РСФСР, встановила виконавців та причетних до злочину осіб.
  • МЗС України та Меджліс кримськотатарського народу закликали ООН та інші міжнародні організації визнати депортацію кримських татар у 1944 році геноцидом.