Кримськотатарський ресурсний центр надав матеріали для меморандуму України в Міжнародному суді ООН

07 Червня 2019, 20:05

Фото khoda.gov.ua

Міжнародний суд ООН оприлюднив український меморандум, в якому документально підтверджується порушення Російською Федерацією Конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

У документ поряд з даними інших українських правозахисних організацій увійшли матеріали, зібрані Кримськотатарським Ресурсним Центром, повідомив його голова Єскендер Барієв, пише Центр журналістських розслідувань.

«Меморандум складається більш ніж з 17,5 тис. Сторінок і важить близько 90 кілограмів. На сайті суду опублікований текст Меморандуму, який містить понад тисячу додатків. Поки додатки недоступні, в них викладено докази по суті справи», – пише Барієв.

Україна сподівається отримати рішення Міжнародного суду ООН з приводу юрисдикції справи «Україна проти Росії» до кінця року, заявила заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль.

  • 3 червня Міжнародний суд ООН почав розглядати заперечення Росії за позовом України про фінансування Росією тероризму і расової дискримінації. Росія вважає, що Суд ООН не має права розглядати заяву України, а ніяких порушень з боку РФ немає.
  • 16 січня 2017 року Україна подала позов до Міжнародного суду ООН в Гаазі для притягнення РФ до відповідальності за вчинення актів тероризму і дискримінації на протязі її незаконної агресії проти України. Позов поданий в рамках Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.
  • 19 квітня 2017 року Міжнародний суд ООН ухвалив рішення ввести обмежувальні заходи за позовом України проти РФ для захисту національних меншин в окупованому Криму. Зокрема, суд зобов’язав державу-агресор утриматися від обмежень кримських татар в представництві їх інтересів, в тому числі відновити діяльність Меджлісу, а також забезпечити відновлення освіти меншин українською мовою.
  • 19 грудня 2017 року Генеральна Асамблея ООН прийняла оновлену резолюцію A/RES/72/190 з прав людини в окупованому Криму. У документі міститься вимога до Росії виконати тимчасові заходи рекомендацій Міжнародного суду ООН про скасування заборони Меджлісу кримськотатарського народу в Криму і забезпечити навчання українською і кримськотатарською мовами на півострові.
  • У квітні 2018 року Україна попросила Міжнародний суд ООН підтвердити, що РФ зобов’язана скасувати заборону діяльності Меджлісу відповідно до наказу МС ООН від 19 квітня 2017 року.
  • 18 травня 2018 року Міжнародний суд ООН звернувся до РФ з вимогою надати інформацію про хід виконання наказу суду від 19 квітня 2017 року в частині поновлення діяльності Меджлісу в окупованому Криму.