Децентралізація на Херсонщині: що втрачають необ’єднані місцеві громади

05 Червня 2019, 14:07

смт. Асканія-Нова

Свєта Єрещенко

Медіа-центр IPC-Генічеськ продовжує організовувати дискусії щодо впровадження реформи децентралізації у Херсонській області. Під час заходів у Чаплинському районі Херсонщини представники керівництва об’єднаних територіальних громад ділилися досвідом формування ОТГ, розповідали про позитивні зміни, які принесла реформа, а також закликали місцеві громади, які ще не долучилися до цього процесу, – не зволікати і не втратити можливості, які надає формування ОТГ. Що ж втрачають необ’єднані територіальні громади, – з’ясовували журналісти медіа-центру IPC-Генічеськ.

Тенденція позитивних змін

За даними моніторингу процесу децентралізації та реформування місцевого самоврядування, підготовленого Мінрегіоном, у національному рейтингу формування спроможних громад Херсонщина займає 18 місце. У семи районах області досі немає жодної об’єднаної територіальної громади.

Разом з тим нинішній рік  показує ріст створення ОТГ – їх наразі в Україні майже 900. Зафіксовано й зростання обсягів місцевих бюджетів. Така тенденція позитивних змін спостерігається і в Чаплинському районі, де сформовано чотири  об’єднані громади.

дані Моніторингу процесу децентралізації та реформування місцевого самоврядування, підготовленого Мінрегіоном

Збільшення обсягів місцевих бюджетів

На початку 2015 року бюджет об’єднаної громади Асканія-Нова був 2,4 мільйонів гривень, сьогодні він складає  35 мільйонів, 15 із них – власні доходи. За даними селищного голови Віталія Свінціцького, надходження до бюджету йдуть з податку на прибуток, землі, заповідника, фермерів, підприємців.

«Отримали державну інфраструктурну субвенцію – перший рік 3 мільйона 900 тисяч гривень. 3 мільйона – техніка, 900 тисяч – на водозабезпечення. Другий рік отримуємо 2 мільйона 600 тисяч гривень субвенції – водозабезпечення. Освітня субвенція – 2,6 мільйона, в минулому році була економія 1,6 мільйонів, – це пішло на освітні заклади», – розповів Віталій Свінцицький.

дані Моніторингу процесу децентралізації та реформування місцевого самоврядування, підготовленого Мінрегіоном

За два роки з дати об’єднання Асканійської ОТГ створили медичний заклад, амбулаторію, відділ освіти, опорну школу, дитячу спортивну школу. Цього року для проведення фестивалів змонтовано сцену.

У Чаплинській ОТГ за два роки об’єднання у школах та дитячих садках поміняли вікна на пластикові, двері, зробили опалення.

«Цього раніше не було. Виграли від об’єднання села, це однозначно. Щодо води. Була вода по дві години в селах. Тепер є можливість подавати цілодобово, це зроблено. Школи працюють, дитячі садки працюють, вода є, якість послуг покращується», – інформував про здобутки після створення ОТГ Чаплинський селищний голова Олексій Фаустов.

Розширення можливостей щодо управління земельними ресурсами

Наступна перевага створення об’єднаних громад – наведення порядку із землекористуванням. Встановлення меж дає змогу ефективно розпоряджатись землями громади і ставить заслін зловживанням.

Зокрема, український уряд ухвалив розпорядження № 60-р щодо передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад, що дозволяє провести земельну децентралізацію, не вдаючись до змін у законодавстві. Держгеокадастру було доручено забезпечити формування земельних ділянок шляхом проведення їх інвентаризації та передати у комунальні власність ОТГ. Розпорядження Кабінету Міністрів передбачає, що Держгеокадаст відтепер утримуватиметься від розпоряджень землями на території ОТГ, за виключенням випадків, коли з відповідними проханнями звертаються самі громади.

в Асканії-Нова встановили сцену для фестивалів

«Дякуючи Гройсману всю землю нам передали, тепер ми бачимо, де земля, що ми можемо заробити, кому що дати. Раніше в моїй практиці було: а у вас 600 га землі забрали. Ще було при Януковичі. А нас хто буде питати? А чого вас питати? І ці 600 га – і не платив нічого, потім, коли вже зміни прийшли, прийшов орендар, заплатив і так далі. А сьогодні вже жоден гектар без селищної ради, будь ласка, є аукціон, умови наші», – наголосив Чаплинський селищний голова Олексій Фаустов.

«Якщо раніше отримували від 2 тисяч 400 гектарів податок за рік 178 тисяч, то зараз, якщо ми людям роздамо, то будемо мати податку до мільйона. Різниця є? – зауважив голова селищної ради Асканії-Нова Віталій Свінціцький.

дані Моніторингу процесу децентралізації та реформування місцевого самоврядування, підготовленого Мінрегіоном

Можливість отримувати міжнародну допомогу

Децентралізація, а особливо її підтримка з боку міжнародних партнерів України, які сприяють реформам, відкрила двері керівникам та фахівцям ОТГ у світ і можливість отримувати гранти на розвиток об’єднаних громад.

«Крім додаткових можливостей державної підтримки, відкриваються широченні двері міжнародної підтримки саме для ОТГ: «U-LEAD», DOBRE, якщо не напряму на ОТГ, то наявність ОТГ – це додатковий бонус для прийняття позитивного рішення», – сказав голова Чаплинської районної державної адміністрації Олександр Бурейко.

Спеціалісти ОТГ мали можливість відвідувати інші регіони та інші країни – для обміну досвідом.

«Був я в Польщі, Америці. Польща особливо не вразила, але Америка – так. Вірять, не вірять: я з трапа літака на американську землю ступив – я відчув демократію. Кажуть: як ти міг відчути? А тому, що я знаю її тут, і коли ступив, зрозумів, що у нас начебто вона є, але не така, як там. Тому ми повинні швидше перебудовуватися. Не думати на п’ятирічки і все інше. Сьогодні завтра!», – згадував поїздки голова селищної ради Асканії-Нова Віталій Свінціцький.

Об’єднані громади Херсонщини та ще шести цільових областей України мають можливість отримати допомогу програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність»  – скорочено DOBRE. Вона виконується міжнародною організацією Глобал Комьюнітіз та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Бюджет програми  – 50 мільйонів доларів США.

У програмі, зокрема, беруть участь Асканійська і Чаплинська ОТГ.

Асканійська громада виграла грант на 180 тисяч доларів США, які необхідні для облаштування ринку, ремонт будівлі селищної ради, водозабезпечення та придбання МАФу.

Чаплинська ОТГ також виграла вже другий грант від DOBRE. За першим грантом будували дитячі спортивні майданчики в селах, центральний стадіон. Другий грант стосується модернізації системи водопостачання: заміни насосів, виведення системи на диспетчерський пульт.

Керівники об’єднаних громад Херсонщини, здебільшого говорять про переваги і позитиви децентралізації. Однак вона ж і оголила проблеми, що стають на заваді успішної реалізації реформи Наприклад, для сільських громад нерідко великою  проблемою є брак кваліфікованих  управлінських кадрів та спеціалістів.

Тим часом, через спротив чиновників та недостатню свою поінформованість і активність мешканці необ’єднаних місцевих  громад вже втратили мільйонні державні дотації на розвиток інфраструктури, свободу розпорядження майном і ресурсами громад та можливість участі у проектах міжнародної допомоги.

дані Моніторингу процесу децентралізації та реформування місцевого самоврядування, підготовленого Мінрегіоном

«Хотів би побажати тим громадам, які ще не об’єдналися – не чекати. Бо поїзд децентралізації іде дуже швидко. Все залежить від населення. Нема поганого населення,  повинна бути людина, яка за собою може повести людей, в кожному селі є люди, які хочуть, щоб їхнє село було красивим. Їх треба трошки підтримати, направити в правильне русло, менше слухати так званих активістів у лапках, які просто не бажають змін», – висловився Олексій Фаустов.

На думку учасника дискусій у Чаплинському районі, голови Риківської селищної ради Генічеського району Олександра Галицького, створенню об’єднаних громад в Генічеському районі (де жодної ОТГ досі немає) стала на заваді, серед іншого, необізнаність громадян про переваги реформи.

Олексій Фаустов та Олександр Галицький на дискусії в селищі Чаплинка

«Зацікавило питання децентралізації. Завдяки журналістам IPC-Генічеськ, з їхньою допомогою вивчаємо, їздимо. На мою думку, дуже мало людей готові до об’єднання, але ми з вами цим і займаємось, тим, щоб проінформувати більшу кількість людей. На сьогоднішній день втрачено багато часу, але ми ще можемо сісти в останній вагон, для того, щоб отримати підтримку від держави», – переконаний Олександр Галицький.

Добровільно об’єднаним громадам держава гарантує фінансову підтримку упродовж  5 років. А ті, що будуть утворені “зверху”, тобто, за адміністративним об’єднанням,  у 2020 році тільки почнуть отримувати певну частку з бюджетних коштів, що виділятиметься на всі ОТГ. Тож  доведеться відразу більшою мірою розраховувати на власні ресурси. Однак до кінця 2019 року ще є шанс вскочити до потягу добровільного об’єднання.