Учасники Генічеського районного жалобного мітингу: подальше затягування внесення змін до 10-ї статті Конституції України неприпустиме (відео)

18 Травня 2019, 14:28

Подальше затягування внесення змін до 10-ї статті Конституції України неприпустиме. Про це йдеться у резолюції, ухваленій учасниками Генічеського районного жалобного мітингу в селищі Новоолексіївка Херсонської області 18 травня, повідомляє медіа-центр IPC-Генічеськ.

«Вважаємо неприпустимим подальше затягування внесення змін до 10 статті Конституції України про Автономну Республіку Крим, спрямованих на реалізацію кримськотатарським народом невід’ємного права на самовизначення на своїй історичній території в складі української держави», – зазначається у тексті резолюції, яку на завершення мітингу зачитала член Меджлісу кримськотатарського народу Гульнара Бекірова.

У резолюції також міститься заклик до міжнародних організації, «насамперед, ООН, Європейський Союз, Ради Європи, ОБСЄ, а також усіх світових лідерів, громадських діячів докласти рішучих зусиль для невідкладного дотримання Росією норм міжнародного права і звільнення нею окупованих територій України, включно з Кримом».

«Вважаємо за необхідне створення міжнародного трибуналу для судового переслідування посадових осіб Російської Федерації, відповідальних за вчинення військової агресії проти України і тимчасової окупації Криму, що призвели до серйозних порушень міжнародного гуманітарного права. Вимагаємо від президента, Верховної Ради та Кабінету міністрів України застосувати ефективні заходи, спрямовані на надання правової допомоги політв’язням, на підтримку  їхніх сімей», – йдеться у документі.

Після оголошення тексту резолюції, учасники мітингу проголосували за її ухвалення.

Як повідомлялося раніше, у суботу, 18 травня, в Генічеському районі проводили автопробіг і жалобний мітинг, присвячені 75-м роковинам Депортації кримськотатарського народу з Криму.

Нагадаємо:
Щорічно 18 травня в Україні традиційно проходять меморіальні заходи, присвячені пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу. В цей день згадують трагічні події 1944 року, коли корінний народ Криму – кримських татар – вислали за межі півострова в Середню Азію і віддалені райони Росії. Всього було депортовано понад 180 тисяч осіб. В дорозі і в перші роки в місцях депортації від голоду і хвороб загинули 46% кримських татар.
18 грудня 2018 року Верховна Рада прийняла постанову, за якою в Україні в 2019 році на державному рівні вшанують пам’ятну дату 75-х роковин депортації кримських татар та інших народів Криму.
18 травня 2019 року в Україні пройдуть заходи до 75-х роковин депортації кримськотатарського народу.
Представництво президента України в АРК звернулося до голів облдержадміністрацій з проханням перенести всі заплановані на 18 травня розважальні заходи на інші дати.