У селищі Рикове провели вечір-реквієм, присвячений 75-роковинам Депортації кримськотатарського народу (фото)

17 Травня 2019, 21:55

17 травня у селищі Рикове Генічеського району Херсонської області відбувся пам’ятний вечір-реквієм, присвячений 75-м роковинам Депортації кримськотатарського народу з Криму.

Про це повідомляє медіа-центр IPC-Генічеськ.

На майдані біля залізничного вокзалу виступили представники місцевої влади, музичні номери презентували представники Риківської школи естетичного виховання.

Крім того, перед присутніми виступили і самі очевидці злочинної Депортації, які поділилися своїми спогадами про насильницьке виселення кримських татар з історичної Батьківщини.

У День пам’яті жертв Депортації кримськотатарського народу з Криму 18 травня у Генічеському районі запланована низка меморіальних заходів.

Зокрема, о 9.30 у населених пунктах, де компактно проживають кримські татари, проведуть збори громадськості та місцевої влади, о 10.00 учасники зборів рушать на автошлях “Харків-Сімферополь”.

О 10.30 біля стели Дружби народів стартує автопробіг до селища Новоолексіївка.
У Новоолексіївці об 11.00 розпочнеться жалобний мітинг, присвячений Дню пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, учасники якого о 12.00 долучаться до Всеукраїнської акції скорботи і солідарності.

Нагадаємо:
Щорічно 18 травня в Україні традиційно проходять меморіальні заходи, присвячені пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу. В цей день згадують трагічні події 1944 року, коли корінний народ Криму – кримських татар – вислали за межі півострова в Середню Азію і віддалені райони Росії. Всього було депортовано понад 180 тисяч осіб. В дорозі і в перші роки в місцях депортації від голоду і хвороб загинули 46% кримських татар.
18 грудня 2018 року Верховна Рада прийняла постанову, за якою в Україні в 2019 році на державному рівні вшанують пам’ятну дату 75-х роковин депортації кримських татар та інших народів Криму.
18 травня 2019 року в Україні пройдуть заходи до 75-х роковин депортації кримськотатарського народу.
Представництво президента України в АРК звернулося до голів облдержадміністрацій з проханням перенести всі заплановані на 18 травня розважальні заходи на інші дати.

Фото: Анна Соколова