У Криму «слідство» пропонує активісту Бекірову домашній арешт в обмін на визнання провини

28 Травня 2019, 15:25

Фото Херсонської ОДА

В окупованому Криму «слідчий» запропонував кримськотатарському активісту Едему Бекірову визнати провину в обмін на зміну запобіжного заходу з утримання в СІЗО на домашній арешт.

Про це телеканалу ATR повідомила дружина політв’язня Гульнара Бекірова, передає Центр журналістських розслідувань.

«На нього тиснуть. Вони (слідчі – ред.) кажуть: «Ось ти зараз сидиш в чотирьох стінах, а підпишеш – все зміниться». Але я знаю свого чоловіка, він ніколи на це не піде. Він помре, але такого не зробить. Він ніколи не зробить щось на шкоду Україні», – сказала Г.Бекірова.

Раніше вона також повідомила, що стан її чоловіка погіршився.

«Мого чоловіка Едема Бекірова, незаконно заарештованого 12 грудня 2018 року на в’їзді до Криму з метою відвідати свою стареньку матір, цілеспрямовано вбивають в умовах Сімферопольського СІЗО», – написала Г.Бекірова на своїй сторінці в Facebook.

За її словами, Бекірова за весь час незаконного утримання в умовах СІЗО Сімферополя зробили інсулінозалежним, що вимагає певної дієти і постійного лабораторного контролю показників крові. При цьому після введення інсуліну у нього з’явилися набряки і задишка.

«Зараз ситуація ще більше погіршилася – в Едема порушення функцій тазових органів, спинального кровообігу, він практично не може спати, оскільки лише в сидячому положенні може відносно безболісно дихати», – додала Бекірова.

Нагадаємо:

  • 12 грудня на адмінкордоні з Кримом на російському КПП співробітники ФСБ затрималикримськотатарського активіста, жителя Новоолексіївки Херсонської області Едема Бекірова, який їхав на півострів провідати свою 78-річну матір. Його відвезли до Сімферополя в «кримське управління ФСБ», де пред’явили обвинувачення. У січні 2018 року Бекіров переніс складну операцію на серці, в ході якої йому були встановлені 4 шунти. Він носить знімний протез на правій нозі (нижче коліна).
  • ФСБ висунула активісту офіційне обвинувачення «в незаконному обороті зброї і незаконній передачі, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин (ч. 2 ст. 222 і ч.2 ст. 222.1 КК РФ)». Згідно з матеріалами справи, Бекіров нібито в Криму передав якомусь «водієві таксі, який зараз бере участь у справі в якості засекреченого свідка звинувачення під ім’ям Карім Меметов, сумку з майже 12 кг тротилу і майже 200 патронами калібру 9 мм з проханням заховати».
  • 15 січня Едема Бекірова вивезли до Республіканської лікарні імені Семашко на обстеження. За його результатами лікарі видали висновок захисту активіста, що він може утримуватися під вартою в СІЗО Сімферополя.
  • 10 квітня «Київський райсуд» Сімферополя продовжив арешт Едему Бекірова до 12 червня. «Верховний суд Криму» відхилив апеляційну скаргу на це рішення.