У Херсоні відкрилась виставка, присвячена 75-м роковинам депортації кримських татар

16 Травня 2019, 18:47

У Херсоні в обласній науковій бібліотеці імені Олеся Гончара у четвер, 16 травня, відбулась презентація художньої виставки «Наш Крим», присвячена 75-м роковинам злочинної депортації кримськотатарського народу з Криму. На ній представленні графіка, живопис та архівні фотографії, що розповідають про повсякденне життя кримських татар на історичній Батьківщині.
Авторами виставки є художники з прикордонного з окупованим Кримом Генічеського району, повідомляє кореспондент Центру журналістських розслідувань.
«Для митців Крим – це місце великого натхнення. Якщо в цьому залі можна було б розмістити не 100 робіт, а 1000 – цього все одно було б замало! Ми постійно раніше їздили на планери на півострів, бо Крим не припиняв нас надихати … Тому нам вдвічі тяжче, що його наразі окуповано російськими військами», – розповів один з авторів виставки, художник з Генічеська Володимир Шпак.

Художник з Генічеська Володимир Шпак (справа) Фото: investigator.org.ua

У свою чергу, голова Генічеської районної державної адміністрації Олександр Воробйов зазначив, що «Крим ми зможемо повернути тільки тоді, коли почнемо відбудовувати не тільки великі міста України, а й таку провінцію, як прикордонні Генічеськ, Каланчак або Чаплинка».

Фото: investigator.org.ua

«Сьогоднішньою виставкою ми хочемо заявити на всю Україну – ми не байдужі до тих подій. Ми пам’ятаймо всіх, хто тоді, в 1944-му, зазнав гонінь… Кримські татари повернуться до українського Криму – я в це вірю!», – підсумував Воробйов.

Фото: investigator.org.ua

Виставка, що перед Херсоном вже експонувалась в Генічеському районі на адмінмежі з Кримом поблизу села Чонгар, буде відкрита для всіх охочих найближчі 2 тижні.
Як повідомлялося раніше, на виставці представлені тематичні розділи:
«Номан Челебіджихан – відомий кримськотатарський політичний і державний діяч». В експозиції: графіка, декоративний розпис, мозаїка, аплікація – творчі роботи портрету Номана Челебіджихана та малюнки за кримською тематикою кінця ХIХ – початку ХХ ст.
Фотовиставка «Від депортації – до окупації». Фотографії з сімейних альбомів кримськотатарських родин і зображення сучасних подій, які стосуються анексії Криму.
«Кримський колорит». Картини, присвячені мальовничим куточкам Криму: пейзаж, гори, море, фортеці. Кожного з художників пов’язують із Кримом незабутні враження й роки пленерів.
Організатори виставки – Генічеська районна державна адміністрація, Генічеська районна рада, Відділ культури Генічеської районної державної адміністрації, Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олеся Гончара Херсонської обласної ради, Генічеський районний краєзнавчий музей Генічеської районної ради, Генічеська центральна районна бібліотека Генічеської районної ради.
Нагадаємо:
17 та 18 травня в Україні пройдуть заходи до 75-х роковин  депортації кримськотатарського народу.
До 75-х роковин депортації кримськотатарського народу з Криму у Генічеському районі Херсонської області відбудеться низка пам’ятних заходів.
Представництво президента України в АРК звернулося до голів облдержадміністрацій з проханням перенести всі заплановані на 18 травня розважальні заходи на інші дати.