У Генічеську розгорнули “містечко децентралізації” (фоторепортаж)

25 Травня 2019, 14:54

У суботу, 25 травня, у місті Генічеськ Херсонської області розгорнули “містечко децентралізації”, повідомляє медіа-центр IPC-Генічеськ.

“До людей інформація місцевою владою і тими, хто проти таких процесів, або не доноситься, або доноситься у спотвореному вигляді. Тому ми спілкуємося з людьми, пояснюємо їм простою мовою прості речі. У нас це інформаційна кампанія і кампанія по розвінчуванню міфів”, – розповіла медіа-центру IPC-Генічеськ експерт зі стратегічних комунікацій проекту «Я-громада!» Тетяна Вороніна.

Публічний захід організовано в рамках інформаційної кампанії Я-громада! з метою підвищення обізнаності громадськості щодо реформи децентралізації, демонстрації найкращих практик ОТГ.

В імпровізованому містечку проводяться презентації тематичної інформації, дискусії, інтерактивні ігри, експертні поради, розваги, квест.

Напередодні, 24 травня, “містечко Децентралізації” було організовано у місті Скадовськ.

За офіційною інформацією, у Херсонській області налічується 271 територіальна громада. Кількість об’єднаних територіальних громад – 31.

Наразі в Генічеському та Скадовському районах немає жодної ОТГ.

Всеукраїнська інформаційна кампанія «Я – громада!», організована спільними зусиллями Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та Програми «U-LEAD з Європою», охопить 39 населених пунктів у різних областях України.

Кампанія має на меті інформувати населення про реформу децентралізації та її аспекти, зокрема, у сфері освіти та охорони здоров’я, підвищити обізнаність громадськості щодо її сутності, продемонструвавши найкращі практики вже існуючих об’єднаних територіальних громад (ОТГ), а також заохотити громадян стати агентами змін.

 

Нагадаємо:

  • Український уряд визначив підтримку реформи децентралізації в Україні одним з пріоритетних завдань, що сприятиме розвитку місцевого самоуправління і економічного розвитку країни в цілому. Очікується, що 2019 рік стане ключовим у питанні формування базового рівня місцевого самоврядування: до кінця року більшість існуючих малочисельних місцевих рад можуть об’єднатися, а отже стати спроможними перебрати на себе більшість повноважень, належним чином використовувати ресурси.
  • 23 січня 2019 року Кабмін України ініціював перехід до нового етапу реформи децентралізації, який передбачає закріплення вже набутих успіхів і формування спроможних громад, зміну територіального устрою на рівні районів та громад, чітке розмежування повноважень та функцій контролю різних рівнів управління, а також розвиток форм місцевої демократії.