У Генічеському районі вшанують пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу

07 Травня 2019, 19:05

До 75-х роковин Депортації кримськотатарського народу з Криму у Генічеському районі Херсонської області проведуть низку пам’ятних заходів. Про це розповіла член Меджлісу кримськотатарського народу, заступниця голови Генічеської районної державної адміністрації Гульнара Бекірова на онлайн-конференції в медіа-центрі IPC-Генічеськ 7 травня.

“Генічеський район – єдиний на материковій Україні, де є компактне проживання кримських татар. План заходів розроблений Генічеською районною державною адміністрацією, погоджений з Херсонським регіональним меджлісом кримськотатарського народу”, – зазначила Бекірова.

Представниця Меджлісу закликала громадян взяти участь у заходах і тим самим підтримати кримськотатарський народ.

Протягом тижня відбуватимуться тематичні заходи у школах, професійно-технічних училищах. У навчальних закладах, бібліотеках, закладах культури будуть організовані тематичні виставки, зустрічі зі свідками Депортації, спільні перегляди фільму кримськотатарського режисера Ахтема Сейтаблаєва “Хайтарма”.

15 травня о 13.00 у художньому салоні Будинку культури міста Генічеська відбудеться тематичний вечір “Депортація – символ страждання і пригнічення кримськотатарського народу”. Там буде відкрита фотовиставка “Доля кримських татар: від Депортації до окупації”.

16 травня у Херсоні ” на базі бібліотеки імені Олеся Гончара буде представлена виставка художників Генічеського району “Наш Крим”.

17 травня у навчальних закладах проводитиметься єдиний урок пам’яті.

18 травня о 9.30 у населених пунктах, де компактно проживають кримські татари, проведуть збори громадськості та місцевої влади, о 10.00 учасники зборів рушать на автошлях “Харків-Сімферополь”.

О 10.30 біля стели Дружби народів стартує автопробіг до селища Новоолексіївка.

У Новоолексіївці об 11.00 розпочнеться жалобний мітинг, присвячений Дню пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, учасники якого о 12.00 долучаться до Всеукраїнської акції скорботи і солідарності.

На мітингу буде представлена виставка Херсонського регіонального меджлісу про долю кримськотатарських татар у Генічеському районі. Також буде проведена акція в підтримку політв’язнів, які утримуються за гратами в Росії та окупованому Криму.

Як раніше повідомлялося, затверджено логотип до 75-х роковин Депортації кримськотатарського народу з Криму, який використовуватиметься на всіх меморіальних заходах, присвячених Дню пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу – 18 травня.Нагадаємо:

  • Щорічно 18 травня в Україні традиційно проходять меморіальні заходи, присвячені пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу. Цього дня згадують трагічні події 1944 року, коли корінний народ Криму – кримських татар – вислали за межі півострова в Середню Азію і віддалені райони Росії. Всього було депортовано понад 180 тисяч осіб. В дорозі і в перші роки в місцях депортації від голоду і хвороб загинули близько 46% кримських татар.
  • 18 грудня 2018 року Верховна Рада прийняла постанову, за якою в Україні в 2019 році на державному рівні вшанують пам’ятну дату 75-х роковин депортації кримських татар та інших народів Криму.