Необхідно прийняти закон про подолання наслідків геноциду кримськотатарського народу – Сінавер Кадиров

22 Травня 2019, 20:37

З огляду на те, що Верховна Рада прийняла постанову про визнання депортації кримськотатарського народу сталінським режимом у 1944 році з Криму геноцидом, в Україні також необхідно прийняти закон про подолання наслідків геноциду для відновлення прав кримських татар, втарчених в результаті злочинної депортації. Також треба ввести в Кримінальний кодекс статтю про відповідальність за вчинення геноциду.

Про це в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань заявив Сінавер Кадиров, останній радянський політв’язень, який відбував ув’язнення в Якутії за участь в національному русі кримських татар. У січні 2015 року він був депортований Росією з окупованого Криму за правозахисну діяльність і відмову взяти російський паспорт.

«Є постанова (Верховної Ради – ред.) про визнання депортації геноцидом. А раз є визнання, що був здійснений геноцид, в моєму розумінні, наступний крок – повинні бути відповідачі за цей злочин. А значить потрібно якомога швидше приймати і ввести в Кримінальний кодекс цю статтю. Адже саме поняття геноцид не обов’язково розглядає чисельні такі процеси, коли велика кількість людей (постраждали – ред.). Групи в десять чоловік якщо піддаються фізичному знищенню за расовою, якою-небудь іншою ознакою, вони вже підпадають під цей вид злочину», – сказав Кадиров.

Також, зазначив він, крім визнання депортації кримських татар геноцидом необхідно зробити наступний крок – прийняти закон про подолання наслідків геноциду.

«Коли ми говоримо, що для того, щоб відновити в правах кримських татар потрібно прийняти закон про корінні народи і так далі – це добре, це один шлях. Але другий шлях – це може бути реалізація подолання наслідків геноциду», – вказав ветеран національного руху.

На його думку, в цьому законі повинні бути вирішені питання повернення незаконно вилученого майна під час депортації, відновлення національно-територіальної автономії кримських татар, повернення історичних топонімів та гідронімів в Криму.

Нагадаємо:

  • 12 листопада 2015 року Верховна Рада України визнала геноцидом злочинну депортацію сталінським режимом кримських татар 18 травня 1944 року.
  • 18 травня 2019 року в Києві учасники всеукраїнського жалобного мітингу, присвяченого 75-м роковинам депортації кримськотатарського народу, закликали парламенти країн світу та міжнародні організації визнати депортацію кримських татар з Криму у 1944 році актом геноциду, а органи влади України завершити процес внесення змін до Конституції щодо надання Криму статусу кримськотатарської національно-територіальної автономії, що сприятиме деокупації півострова.
  • 18 травня 2019 року постійнитй представник України в ООН Володимир Єльченко направив Генсеку ООН Антоніу Гутеррішу і державам-членам офіційну заяву Меджлісу кримськотатарського народу із закликом про визнання депортації кримських татар з Криму в 1944 році актом геноциду.

Фото: investigator.org.ua